Šezdeset radnika Coinbase-a je prihvatilo ponudu CEO-a kompanije da uzmu otpremnine, nakon što je nedavno objavio da će u budućnosti njegova firma izbegavati bilo kakvo političko izjašnjavanje, piše prvi čovek Coinbase-a na svom blogu.

Prošle nedelje je objavljen tekst u kome je CEO izjavio da će Coinbase biti fokusiran samo na misiju, pošto smatra da „aktivizam ima potencijal da uništi deo vrednosti u većini kompanija, kroz ometanje rada i stvaranje unutrašnjih konflikta”, iako je svestan da društveni aktivizam počiva na dobrim namerama.

Ova objava je izazvala mnogo javnih reakcija. Pozitivne su uglavnom došle iz kripto zajednice, kojoj i Coinbase pripada, a najoštrije osude su došle od sadašnjeg i bivšeg CEO-a Twitter-a.

Aktuelni rukovodilac popularne platforme je izjavio kako je društveni aktivizam upravo suština kriptovaluta, a njegov prethodnik je otišao korak dalje — on je izjavio kako će „svi sebični kapitalisti, koji smatraju da je moguće odvojiti biznis od društva, biti prvi streljani kada dođe do revolucije”.

Budući da je prošao rok za zaposlene koji žele da napuste firmu, CEO je objavio rezultate. Šezdeset radnika, što čini približno pet odsto zaposlenih kompanije, odlučilo je da uzme otpremnine. Naglasio je i da su sa nekolicinom radnika pregovori još uvek u toku tako da će taj broj, dodaje, malo porasti u sledećih nekoliko dana.

Postojala je zabrinutost da će natprosečno veliki broj zaposlenih koji pripadaju manjinama odlučiti da ode, ali je generalni direktor izjavio da se to ipak desilo srazmerno u odnosu na ukupan broj radnika.

Na kraju je dodao i da ova odluka ne znači da će zaposlenima biti zabranjeno da pričaju o politici na poslu, već samo da kompanija neće ulaziti u širi vid aktivizma. Što se tiče optužbe prvog čoveka Twitter-a da su kripto valute suštinski politička pojava, objasnio je da im je u redu da u tom pogledu budu politični, budući da je to deo njihove misije.