Dok se u nekim državama borba sa korona virusom, na sreću, još uvek odražava samo na privredu, poslovni i društveni život, postoje mesta na kojima je ogroman broj ljudskih života u opasnosti. Italija je zabeležila čak 368 smrti u nedelju i tako premašila broj od 1.800 ukupno preminulih. U odnosu na broj stanovnika, smrtnost u Italiji je približno 11 puta veća nego u Kini.

Zato i ne čudi što je upravo tamo je počela da se medicinski i tehnološki profesionalci snalaze kako znaju i umeju, i tehnologija 3D štampe je iskorišćena kako bi se pomoglo obolelima.

Budući da je veliki deo planete u blokadi, otežani su i mnogi lanci dostave. Tako je u bolnici na severu Italije nestalo ventila za sprave za reanimaciju, a dostavljač nije mogao da ih dopremi u dovoljno kratkom roku. Najteže oboleli pacijenti zahtevaju intenzivnu negu i snabdevanje kiseonikom kako bi njihova antitela imala dovoljno vremena da se izbore sa virusom. Za to je neophodno da mašine za reanimaciju rade, a pomenuti ventili su njihov neophodan deo.

Urednica novina Giornale di Brescia, Nuncia Valini, saznala je da je ventila nestalo. Kako je Lombardija jedna od najteže pogođenih regija u Italiji, situacija je veoma dramatična i mnogi ljudi zbog ovoga mogu da izgube život. Njoj je palo na pamet da je moguće ventile proizvesti pomoću 3D štampe, pa je kontaktirala Masima Temporelija, osnivača kompanije The FabLab iz Milana, koji je veoma je aktivan u promociji Industrije 4.0 i 3D štampe u Italiji.

Masimo je kontaktirao nekoliko kompanija, dok mu nije pomogao Kristijan Frakasi, osnivač kompanije Isinnova, i kupio 3D štampač za bolnicu. Zatim su, navodno, pozvali kompaniju koja proizvodi ventile, ali su oni odbili da im daju 3D fajl zbog toga što je patent zaštićen. Ipak, uspeli su da iskoriste ventil koji su posedovali i da na osnovu njega naprave novi 3D fajl i ištampaju ga.

Masimo je ubrzo objavio kako sistem radi i da se već 10 pacijenata nalazi na mašinama koje koriste štampane ventile. Nedugo zatim je još jedna firma, Lonati SpA, nastavila sa 3D štampom.

Kako se virus širi, dostava će biti sve teža. Ovaj slučaj je pokazatelj toga kako 3D štampa može da nam pomogne sa daljim razvojem ove tehnologije — bilo da su nam potrebni ventili, zaštitna oprema, maske ili bilo šta drugo što ne može dovoljno brzo da se nabavi, i kako će budući lanci dostave postati možda mnogo lokalniji.