24.000 paušalaca preuzelo nova poreska rešenja

Nova poreska rešenja su rezultat usvajanja Predloga kojim je definisano po kojoj formuli će se obračunavati paušalni porez.

Sanja Vatić
29/01/2020

Kako prenosi ekapija 95.000 paušalaca je dobilo nova poreska rešenja za tekuću godinu, a njih 24.000 je rešenja već preuzelo. Ovi podaci su saopšteni na konferenciji o modernizaciji sistema paušalnog oporezivanja, u organizaciji Vlade Srbije, NALED-a i USAID-a. 

Rešenja se dostavljaju u poresko sanduče preko aplikacije ePorezi, a prema procenama NALED-a, Poreska uprava bi ovim trebalo da bude rasterećena izrade više od 350.000 rešenja godišnje.

Preuzimanje rešenja se vrši instalacijom aplikacije sa sajta Poreske uprave i pribavljanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata, a može ga preuzeti i knjigovođa ili druga osoba ovlašćena putem PEP obrasca. Osim samih rešenja, preduzetnici su dobili i primere uplatnica. 

Nova poreska rešenja su rezultat usvajanja Predloga kojim je definisano po kojoj formuli će se obračunavati paušalni porez, koji kriterijumi će uticati na njegovu visinu, kako će se primenjivati na pojedinačne delatnosti (uključujući tu i npr. računarsko programiranje i konsultantske usluge) i kako će izgledati prelazni period. Cilj ove izmene je da se za preduzetnike paušalce omoguće efikasnije procedure, smanji birokratija i predvidivost poslovanja.

Kako u srpskom IT-u paušalno oporezovani preduzetnici predstavljaju značajan deo ekosistema (po nezvaničnim informacijama oko 8.000 preduzetnika je registrovano za delatnosti koje u sebi sadrže reč programiranje), sasvim je izvesno da će nova rešenja umnogome uticati na celu granu. 

Kao i do sada rok za izmirivanje obaveza za poreze i doprinose za mesec januar je 15. februar.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

sreda, 29. Januar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije