WordPress je juče proslavio svoj 18. rođendan. Prva verzija WordPress-a bio je jednostavan i pomalo ograničen alat za blogovanje, a danas pokreće preko 40 odsto celokupnog interneta.

WordPres se prvi put pojavio 27. maja 2003. kao zajednički rad Meta Malenvega i Majka Litla koji su želeli da stvore kvalitetnu i svima dostupnu platformu za lično izdavaštvo, baziranu na PHP-u i MySQL-u. 

Činjenica da je WordPress od samog starta bio besplatan pod GLP licencom, doprinela je njegovom rastu, posebno kada je 2004. godine suparnički blog softver, Movable Type, promenio uslove korišćenja. Licenca koju je WordPress nasledio od prethodnika b2 pomogla je zajednici da od njega napravi moćni CMS kakav je danas. WordPress je pružio mogućnost da na internet izađu i oni koji nemaju iskustva sa kodiranjem, a danas čak i mnoga najuspešnija preduzeća, kao što su Disney, Sony i Microsoft News koriste ili su nekad koristili WordPress za izgradnju svojih sajtova, pa između ostalih i Bela kuća.

WordPress.org slavi rođendan sa novom hronologijom koja beleži 40 prekretnica na putu do 40 odsto tržišnog udela. Skrolovanje kroz hronološka dešavanja ima oblik priče koja ističe najuticajnije trenutke u istoriji WordPress-a, poput pokretanja spremišta plagina, glavnih poboljšanja interfejsa i prvog WordCamp-a. Postoje neke zanimljive beleške o tome kako je WordPress uspeo da nadmaši svoje konkurente u ranim danima, a do danas je imao mnoštvo uzbudljivih situacija i preokreta koji su samo ojačali njegovu dominaciju na tržištu.

Prema Open Hub-ovom kalkulatoru troškova projekta, za današnji WordPress sa njegovih milion i po linija koda bilo bi potrebno 433 radnih godina, kao i desetine miliona dolara troškova, u zavisnosti od visine plata. Srećom, WordPress je imao ogromnu mrežu programera koji su na softveru dobrovoljno radili i velikim trudom doprineli da od samog početka platforma bude u sjajnoj formi.

18 godina je prekretnica vredna pomena. Čestitamo developerima, programerima, prevodiocima, organizatorima zajednica, WordPress rukovodstvu i svima ostalima koji su pomogli da se napravi ova voljena izdavačka platforma.