Običaj nalaže da se sajt Bele kuće „osvežava” posle svakog izbornog ciklusa, i turbulentni događaji proteklih meseci to nisu omeli. Međutim, malo je poznato da je sada već bivša američka administracija probila led.

Američka vlada je je prešla na open-source CMS rešenje inicijalno 2009. godine, birajući Drupal, koji je napušten u korist WordPress-a tokom decembra 2017. godine. Kako prenosi Washington Examiner, razlog za taj iskorak najpre je bio finansijske prirode, jer su prelaskom na efikasniji sistem troškovi održavanja sajta bili manji za oko 3 miliona dolara godišnje.

Najnovija administracija lansirala je svoj redizajn tokom januara 2021. godine, i utvrdila je odluku da WordPress bude kičma celog sistema, što nije prošlo nezapaženo. Nova iteracija sajta sadrži mnoga unapređenja — popularni dark mode, opcije za odabir veličine fonta koje su posebno bitne za korisnike sa slabim vidom, kao i mogućnost da se izabere španski jezik, što su pozdravili mediji poput Vergea. Pored toga, novi sajt se oslanja na WordPress-ov nativni page builder, Gutenberg, što je izbor koji verovatno ne bi napravili mnogi veterani WordPress-a koji se teško mire sa ovom novinom.

Ako uporedimo sajt s prošlom i pretprošlom i verzijom, možemo reći da predstavljaju odličnu ilustraciju trendova u veb-dizajn filozofiji, postepeni prelaz od adaptivnog, preko responzivnog, ka fluidnom dizajnu. Stranica pretprošle administracije sadržaj je menjala samo nakon određenih tačaka (tzv. breakpoints), menjajući celokupni layout posle svakog preloma. Njen naslednik je pokušao da napravi iskorak ka modernim pristupima tako što je uveo responzivnost, i dalje se oslanjajući na fiksne prelomne tačke, trudeći se da uspostavi kontinuitet sa prethodnim verzijama stranice. Najnovija stranica sada uvodi fluidne elemente, što u kombinaciji sa skaliranjem fontova pruža najbolje mobilno iskustvo.

Ovaj razvoj nije samo posledica popularnosti WordPress-a, koji danas koristi 39 odsto internet stranica, već ukazuje i na uticaj koji njegovi alati imaju na celokupni jezik veb-dizajna. To što mnoge američke državne institucije danas koriste ovu platformu znači da je sa predrasudama o nebezbednom WordPress-u konačno gotovo, i da u budućnosti možemo očekivati još više od njega.