Jedan od najinteresantnijih “startapa diplomaca” sa Akademije je Warrantly, web servis koji bi trebao da premesti vaše garancije online, te da olakša inače mukotrpan proces servisiranja novog, a neispravnog uređaja.

Warrantly, trenutno u privatnoj beti, omogućava prodavcima da izdaju online garancije, umesto papirnih, a kupcima da svoje postojeće konvertuju u digitalnu formu, kako se ne bi desilo da ih izgube,  pa da imaju problem sa ostvarivanjem prava na servis u garantom roku.

Ovo je osnovni problem koji Warrantly rešava, ali nije jedini: servis omogućava potrošačima da prate status servisiranja, što im pruža uvid u ovaj inače maglovit proces. Navikli smo da čekamo i nemamo predstavu kada će serviseri poslati natrag uređaje koji popravljaju, ali se sa Warrantly ovo može promeniti.

Warrantly planira da isprati i značajan trend u industriji: sve se više prodaju produžene garancije, što je sjajan izvor prihoda za proizvođače i prodavce. Warrantly će zato, u budućnosti, možda poslužiti i kao platforma za prodaju produženih garancija, te za neku vrstu posebnog članstva za kupca, koji omogućava dodatne pogodnosti, kao korišćenje uređaja koji je zamena dok se kupljeni ne vrati iz servisa.

Za tim, najveći izazov je da pridobiju prodavce, servisere, a u kasnijoj fazi da rade i sa samim proizvođačima.

Warrantly ekipu čine četvorica sa različitim komplementarnim iskustvima: jedan dizajner, dva web developera i jedan za mobilne platforme, čiji će zadatak biti razvoj iOS i Android aplikacije.

Tim je, prema rečima Nikole Todorovića na ideju došao iz ličnog iskustva i problema koji su imali kao potrošači.

Ideja je došla prirodno, pošto je svako od članova tima bar u jednom trenutku imao problema sa izgubljenom garancijom tako da kad smo razmišljali o potencijalnim idejama za startup ovako nešto došlo samo od sebe. A zanimljivo je ustvari koliko je ovaj problem rasprostranjen, odnosno koliko ljudi imaju problema sa lociranjem garancija koje jednostavno gurnu negde kad kupe uredjaj, verovatno zaokupljeni novom ‘igrackom’ koju su kupili.

warrantly-illustration-startit

Warrantly je trenutno u ranoj fazi, ali tim trenutno razgovara sa jednim velikim lancem prodavnicima o beta testiranju, a ideja je da se konkuriše za ulazak u program nekog od evropskih startap akceleratora.

Ovaj startap planira da zarađuje novac od pretplate koju plaćaju prodavci i proizvođači, a sem atraktivne ponude za potrošače, klijenti Warrantly imaće, kroz korišćenje servisa, brojne važne podatke i statistiku vezanu za kvarljivost različitih modela uređaja i drugo. Ekipa razmatra i druge opcije za monetizaciju.

Osnivaču su, inače, polaznici Startap akademije. Prema Nikolinim rečima, od velikog značaja su bili mentori koji su ih usmerili na pravi put i omogućili im da razviju dobar roadmap:

Startap Akademija sa svojim lekcijama pokriva ceo lifecycle jednog startapa. Neko na Akademiju dođe sa manje znanja kako startapi funkcionišu, neko dođe sa više znanja pa ga tokom Akademije usavrši tako da mogu da kažem da smo na kraju Akademije svi dovoljno osposobljeni da kreiramo i vodimo naš startap. Ne bih mogao da izdvojim jednu najbitniju lekciju ali recimo da smo tehniku pitch-ovanja za investicije doveli do potpunog savršenstva. Takođe smo naučili jako važnu stvar kad i u kom trenutku tražiti koju vrstu investicija.