Besplatni onlajn kursevi sve češće mogu da se pronađu na edukativnim platformama poput Udemy, Udacity, Coursera, i edX, ali većina njih zahteva da se plati sertifikat po završetku predavanja i polaganja testova.

Zbog toga prenosimo listu sajta guru99 koji je izdvojio više od 60 kurseva koji mogu da se pohađaju besplatno, a diploma se dobija bez naknade. Štaviše, neki od ovih kurseva šalju e-sertifikat koji je moguće odštampati, a neki čak i u papirnoj formi na kućnu adresu.

U nastavku predstavljamo sedam kurseva koje je guru99 izdvojio kao najbolje:

Kompletni iOS 10 developer — stvorite prave aplikacije u jeziku Swift 3

Kurs želi da vas pretvori u najboljeg developera, frilensera i preduzetnika, tako što daje ključna developerska znanja i umeća.

U okviru video-predavanja postoji i čitav deo koji se bavi kreiranjem startapa, od ideje do prikupljanja miliona dolara od fondova rizičnog kapitala.

„Kompletni iOS developer 10” traje 48 sati i 55 minuta, a video materijalu se može pristupiti bilo kad.

Google IT automatizacija i Python

Google je skupio šest kurseva koji pomažu da se razviju trenutno veoma tražene IT veštine, poput korišćenja Python-a, Git-a ili IT automatizacije.

Svaka osoba u IT-u mora da zna kako da napiše kod i automatizuje rešenja. Python je odabran kao jedan od najpopularnijih programskih jezika. Pored toga, polaznici će naučiti da koriste Git i GtiHub, da ustanove i reše komplikovane probleme, kao i da primene automatizaciju procesa.

Sertifikat može da se dobije posle šest do osam meseci.

Nauka o blagostanju

Na kursu univerziteta Yale možete naučiti kako da uvećate osećaj svoje sreće i kako da stvorite produktivnije i zdravije navike. Na predavanjima se priča o zabludama vezanim za sreću, o iritantnim funkcijama uma, i o istraživanjima koja mogu da vam pomognu da se promenite.

Kurs „Nauka o blagostanju” može da se završi za 19 sati.

IBM nauka o podacima

Još jedan skup kurseva, ovog puta njih devet, mogu da pomognu onima koji planiraju karijere u sektoru mašinskog učenja i nauke o podacima, a kroz razvijanje relevantnih veština i iskustva.

Iako je u pitanju početni nivo, trebalo bi da obezbedi znanje koje će vas pripremiti za obavljanje posla, poput korišćenja open source alata i biblioteka, SQL-a, vizuelizacija podataka, analize podataka i algoritama mašinskog učenja.

Kurs je moguće završiti za približno 10 meseci.

Mašinsko učenje

Univerzitet Stenford je napravio kurs koji nudi uvod u mašinsko učenje, rudaranje podataka i prepoznavanje statističkih obrazaca. Lekcije bi trebalo da vam pomognu da naučite kako da primenite algoritme u stvaranju pametnih robota, medicinskoj informatici, rudarenju audio baza podataka i drugim oblastima.

Za završetak kursa je potrebno oko 60 sati.

Python za sve

Univerzitet u Mičigenu je napravio predavanja koja omogućavaju da naučite osnove programiranja u jeziku Python. Ovde možete naučiti kako se koriste najnovije tehnologije za kreiranje Python aplikacija za preuzimanje, obradu i vizuelizaciju podataka.

Kurs je moguće pohađati u sopstvenom tempu, a potrebno je osam meseci da ga završite.

Kompletna lista 60 kurseva se možete videti ovde.

CS50 uvod u računarske nauke

Na listi se nalazi i jedan od Harvardovih kurseva o kojima se često pisalo.

U pitanju je početni nivo kursa koji uvodi u svet računarskih nauka i programiranja. Na njemu možete naučiti kako da razmišljate algoritamski i da efikasno rešavate probleme.

Set problema na kojima se radi je inspirisan oblastima kriptografije, biologije, finansija, forenzike i gejminga. Polaznici će imati priliku da se susretnu sa programskim jezicima kao što su C, Python, SQL, JavaScript, CSS, i HTML.

Kurs traje 12 nedelja i zahteva između šest i 18 sati nedeljnog rada. Moguće ga je pohađati u tempu koji vama odgovara.