IT kompanija iz Novog Sada COING donirala je 500.000 dinara za kampanju podizanja svesti o uskraćenim ljudskim pravima LGBTQ+ populacije u Srbiji i usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama. Na taj način u Srbiju je donela nešto što je zaživelo u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Nakon što je policija ubila Afroamerikanca Džordža Flojda u Americi prošlog proleća, desila se revolucionarna promena u ponašanju i komunikacijama korporacija u Americi, i IT sektora. Ukinuto je staro pravilo da firme nemaju političke i druge potencijalno kontroverzne društvene stavove, a poslovna zajednica se probudila u realnosti u kojoj je nezauzimanje takvih stavova čak i greh

U Srbiji to izgleda tako što Nenad Milanović, izvršni direktor COING-a napiše na svom LinkedIn profilu šta je njegova kompanija uradila i pozove ostale IT firme da se priključe. 

Kako objašnjava, inače ne objavljuju svoje donacije i filantropska dela, ali ovog puta su napravili izuzetak, jer smatraju da je ovo jedno od bitnih pitanja koja mogu jednostavno da se reše. Oni ga u svojoj kompaniji već rešavaju, tako što tokom regrutacije pokušavaju da odstrane homofobe, o čemu su više puta javno govorili i to je čak način na koji žele da se brendiraju kao poslodavci.  

Međutim, ovo nije izuzetak samo za COING, ovo je izuzetak za čitavu privredu, jer prvi put neka domaća kompanija donira sredstva LGBTQ+ organizaciji. Zapravo, ovo je prvi aktivistički poduhvat jedne domaće IT kompanije. 

Naravno da brojne kompanije, posebno u IT sektoru ulažu u društvenu odgovornost, mnoge su pomogle kupovinu respiratora tokom pandemije, donirale računare i  na druge načine pomagale svom okruženju. Međutim, aktivistički korak, koji ima cilj da doprinese promenama građanskih prava za određeni deo stanovništva, prvi je napravila upravo ova kompanija iz Novog Sada.   

„Pošto se bliži rok za donošenje odluke u Narodnoj skupštini, pozivamo sve IT firme da doniraju sredstva bilo kojoj LGBTQ+ organizaciji u Srbiji jer trenutno sve vode istu bitku za Zakon o istopolnim zajednicama. Hajde da im pomognemo u kampanji koja će informisati sugrađane o konkretnim problemima koje ovakav zakon može da umanji”, objašnjava Milanović i time upravo pokazuje aktivističku crtu njihovog poteza, jer nije ideja u donaciji kao takvoj, već u mogućnosti da se utiče na značajnu promenu u društvu. 

Za poslodavce u Sjedinjenim Američkim Državama je sada podrazumevano da zauzimaju određene političke stavove i jasno se određuju prema društvenim dešavanjima. 

Kada je izvršni direktor Coinbase-a objavio blog u kome je objasnio zašto će njegova kompanija zauzeti apolitični stav, smatrajući da zaposleni ne žele da rade u tako podeljenom društvu, deo zaposlenih je dao otkaz, a sam čin je naišao na osude velikog dela javnosti.

U Srbiji su stavovi kompanija o političkim pitanjima jako retki, budući da su neki tajkuni zbog toga navodno završavali u zatvoru, a i zbog računice da ćete deo tržišta potencijalno naljutiti i odbiti od svoje ponude. Iako nije stranački, ovaj COING-ov nastup je prilično angažovan a izazvao je i brojne reakcije IT zajednice, o čemu možete čitati na Netokraciji. Pitanje je samo da li ćemo o ovome govoriti kao pionirskom poduhvatu, jer će pokrenuti trend ili kao još jednom pokušaju koji nije zaživeo?