Uz veliku moć dolazi i velika odgovornost: Velike tehnološke firme imaju sve više (geo)političkih izazova

Kraj maja pokazao je koliko značajnu ulogu velike tehnološke kompanije imaju na različitim poljima globalne političke scene i na koji način njihovi proizvodi i usluge stimulišu reakcije i donošenje odluka.

Dešavanja u protekle dve nedelje govore na vrlo jasan način da tehnološke firme mogu u velikoj meri da utiču na različite događaje i aktere na globalnoj političkoj sceni. Prisetimo se narastajućih tenzija između predsednika SAD-a i Twittera. Zoom se takođe oglasio sa stavom da je saradnja sa FBI-jem i drugim nadležnim organima poželjna, a ni Facebook nije ostao nezapažen kada je učinio sasvim suprotno, ostao pri stavu da se ne meša u predsednikove izjave.

Još jedan primer pokazuje koliki uticaj može da ima tehnološka kompanija, čak i kada je startap nepoznat javnosti. U pitanju je aplikacija „Remove Chinese Apps”.

Kada je sredinom maja aplikacija „Ukloni kineske aplikacije” lansirana, dostigla je milion preuzimanja u prvoj nedelji, a do prekjuče, pre nego što je izbrisana sa Play Store-a, imala je oko pet miliona instalacija, što je nadmašilo i „problematičnu” platformu sa ekskluzivnim TV i serijskim materijalima Quibi. Sam naziv govori zašto se koristi ‒ da bi pronašla i obrisala kineske aplikacije. 

Najveći broj preuzimanja dolazi iz Indije, a kako navodi TechCrunch, mogući povod sve većeg simpatisanja aplikacije je sporno pitanje između Kine i Indije oko granice na Himalajima. Pre nego što je obrisana, popularnost aplikacije porasla je i u Australiji. Razlog brisanja sa Play Store-a je kršenje pravila koja zabranjuju obmanu korisnika.

Upotreba je bila vrlo laka, izabere se opcija „skeniranja” i, kako kreatori te aplikacije tvrde, ona informiše korisnike da li je na njihovom uređaju instalirana neka aplikacija kineskog porekla. Ipak, ogradili su se da ne garantuju za tačnost podataka. Kad softver pronađe aplikacije, na korisniku je da odluči šta će dalje, a ako ih ne pronađe softver prikaže poruku kojom čestita na negativnom rezultatu.

Aplikaciju je razvio misteriozni startap Onetouch Applabs, koji na svom sajtu kao razlog kreiranja aplikacije navodi podršku ideje o samostalnoj borbi Indije protiv COVID-19, o čemu je govorio indijski premijer sredinom prethodnog meseca. On poziva građane da bojkotuju proizvode stranih firmi, potraže lokalne zamene i tako podstaknu oslabljenu ekonomiju. U prethodnim nedeljama aplikaciju je podržalo više poznatih ličnosti u Indiji.

Zanimljivo je da kompanija navodi na sajtu da ima više od osam godina iskustva u razvoju aplikacija, međutim, nigde nisu prikazani dosadašnji proizvodi ili rezultati. Problematično je i na koji način se određuje koja aplikacija ima kinesko poreklo, pošto pretraga prikazuje i američku tehnološku kompaniju Zoom, koja se sa Kinom može dovesti u vezu jedino po poreklu osnivača Erika Juana.

Na popularnoj onlajn zajednici kineskih izvoznika aplikacija Beluga Whale izneto je mišljenje da aplikacija „Remove China Apps” stvara pometnje na tržištu, a postoji i skepsa da bi ovakav stav među stanovništvom Indije doneo probleme tehnološkim kompanijama kojima je ova zemlja inostrano tržište. To je samo još jedan od pokazatelja na koji način se kroz upotrebu tehnologije mogu iskazivati politički stavovi, a vrlo verovatno i da mobiliše pristalice na akciju.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu