Predsednik SAD-a ponovo „obeležen” na Twitteru, zaposleni Facebooka frustrirani zbog manjka uputstava kako da reaguju na istu objavu

Posle prve odluke da označi tvit američkog predsednika na temu glasanja, Twitter nastavlja istu praksu ‒ obeležena nova objava o protestima u Mineapolisu.

Tvitovi predsednika SAD-a da će glasanje poštom biti prevara, u utorak su označeni kao „potencijalno dezinformišući” i to je prvi put kada je Twitter primenio tu praksu na objave američkog predsednika. Usledio je pravi dvoboj između gnevnog predsednika i predstavnika platforme na kojoj ga prati oko 80 miliona korisnika. Epilog je bio donošenje nove izvršne naredbe, s namerom da se oslabi imunitet koji imaju društvene mreže, kada je reč o sadržajima koje njihovi korisnici kreiraju. Sve do prethodne nedelje tehnološke kompanije poput Facebooka i Twittera imale su zaštitu od odgovornosti po Paragrafu 230 Zakona o komunikacijama, pošto su tretirane kao „platforme”, a ne kao „izdavači”.

Bez obzira na kritiku, Twitter ostaje dosledan svom uređivanju, kao što je i najavio izvršni direktor Džek Dorsi kada je u sredu upitan za mišljenje na Zakerbergov komentar da društvene mreže ne treba da budu sudije koje utvrđuju istinitost.

Kako prenosi TechCrunch, tvit kojim predsednik SAD-a poziva vlasti Mineapolisa da smire proteste povodom ubistva Džordža Flojda, ili će u suprotnom poslati Nacionalnu gardu, označen je kao objava koja veliča nasilje i krši politiku kompanije kojom je taj čin zabranjen. Tvit je obeležen, ali je i dalje dostupan, jer je kategorisan kao objava od značaja za javni interes. U tom tvitu američki predsednik se pozvao na reči direktora policije u Majamiju iz 1967. godine, kada su najavljene agresivne mere za suzbijanje kriminala. „Kad počne pljačka, počne i pucnjava”, bio je sporni deo objave zbog kog je postavljena oznaka.

Zanimljivo je da je i Facebook ostao pri svom stavu da ne bude sudija, ali je u međuvremenu „procurela” informacija da su pojedini zaposleni nezadovoljni zbog takvog pristupa osetljivim temama. Kako saznaje The Verge, kada je ista objava o pomenutim protestima objavljena i na Facebooku, zaposleni su tog dana ostali bez adekvatnih uputstava šta da rade u relevantnim vremenskim okvirima. Tek u kasnim popodnevnim satima stiglo je saopštenje osnivača i izvršnog direktora Facebooka Marka Zakerberga. Zakerberg je zaključio da objava ne krši standarde zajednice, pošto obaveštava o mogućim planovima države da upotrebi silu.

Startit Dnevnik nastavlja da prati dalji razvoj situacije i koje će konkretne posledice doneti nova naredba.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu