Dva državljanina Hrvatske uhapšena su prošle nedelje zbog sumnje da su prevarili i oštetili više od 1.500 privrednih društava iz Srbije i pribavili imovinsku korist od oko sedam miliona dinara, a nakon što su saslušani, sud im je na predlog tužilaštva odredio pritvor od 30 dana, saopštilo je juče Treće osnovno tužilaštvo iz Beograda.

Agencija za privredne registre objavila je ranije upozorenje domaćim firmama da su mnogi njihovi korisnici dobili dopise od Privrednog-registra.rs” kojima se privredni subjekti u Srbiji dovode u zabludu” i da ne treba da uplaćuju novac tražen u ovim dopisima, o čemu je Startit Dnevnik pisao.

U saopštenju tužilaštva se precizira da se osumnjičenima stavlja na teret da su tokom septembra u Beogradu, na više različitih lokacija, u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica sprska privredna društva doveli u zabludu i oštetili ih.

Jedan od uhapšenih se sumnjiči da je angažovao privredno društvo da izradi 186.300 primeraka ponuda za upis u privredni registar koji je preko drugog privrednog društva vodio jedan od osumnjičenih, precizira tužilaštvo.

On je pisanim putem pozivao zainteresovane privredne subjekte da izvrše uplate od 4.500 dinara na račun tog privrednog društva.

Na osnovu odštampanih ponuda i dostavljenih uplatnica 1.572 privredna subjekta izvršilo je uplate traženog novca, iako nije oformljen registar u koji su upisani podaci tih privrednih subjekata.

Na taj način osumnjičeni su pribavili imovinsku korist od oko sedam miliona dinara. Njima se na teret stavlja produženo krivično dela prevara u saizvršilaštvu. Nakon što su saslušani, sud im je na predlog tužilaštva odredio pritvor od 30 dana.

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” podnelo je nezavisno krivičnu prijavu za obmanjivanje privrednika i pozvalo sve koji su nasamareni da takođe podnesu krivične prijave i pošalju svoje podatke na mejl zastitnik.mbs@gmail.com, pišu Novosti.