Agencija za privredne registre je juče objavila upozorenje domaćim firmama da su mnogi njihovi korisnici dobili dopise od “Privrednog-registra.rs” kojima se privredni subjekti u Srbiji “dovode u zabludu” i da ne treba da uplaćuju novac tražen u ovim dopisima.

Upozorenje je jasno kada se pogleda dopis koji je stigao juče mnogim privrednicima:

Kao što su mnogi korisnici i organizacije primetile, dopis je veoma lukavo dizajniran i sročen da ostavlja utisak zvaničnog obaveštenja “privrednog registra”, čime se jasno aludira na Agenciju za privredne registre.

Digitalna platforma DOO je privatna firma a dopis koji su poslali ne predstavlja nikakvu obavezu za privrednike koji ga prime. Kako navodi Agencija za privredne registre:

Primaoci ovih dopisa nemaju nikakvu zakonsku obavezu registracije na ovom portalu, jer je u pitanju ponuda koja ima isključivo komercijalnu svrhu oglašavanja za račun privrednog društva „Digitalna platforma d.o.o. Beograd- Novi Beograd”, koje je osnovano 14. februara 2020. godine i registrovano za delatnost istraživanja tržišta i ispitivanje javnog mnjenja.

Sumnju u vezi sa sadržajem dopisa je kod čitalaca koji su nam ukazali na ovu vest je izazvala i ta neobičnost da, ne samo da je u pitanju privatna firma koja se u obraćanju maskira u državnu instituciju, već i to da je vlasništvo firme strano. U registru APR-a se vidi da je firma zaista registrovana 14. februara i to od strane Kristine Knežević iz Novog Beograda, na čiju adresu je firma registrovana, da bi se pre 17 dana, 9. septembra 100% vlasništva prenelo na Kristijana Grubišića, državljanina Republike Hrvatske. Istog dana, 9. septembra, je registrovan i domen sajta privredni-registar.rs.

Trenutno nije poznato da li je i koliko privrednika naselo na ovu prevaru, čija prepredenost se vidi i u ovom detalju na koji ukazuje APR:

Na uplatnicama priloženim uz dopis ovog privrednog društva odštampan je iznos od 4.500 dinara, uz obaveštenje da će naknada za upis u „Privredni-registar.rs” biti uvećana na iznos od 15.000 dinara, ukoliko se uplata ne izvrši do 12. oktobra 2020. godine.

Čitalac koji nam je prvi prineo ovaj slučaj pažnji, Dušan Popović, tehnološki preduzetnik iz Beograda, je preneo osećaj frustracije i besa:

Jako je uznemiravajuće videti na koje načine prevaranti ciljaju privrednike, a posebno one koji su egzistencijalno ugroženi u ovom trenutku ekonomske krize.

Perfidno je kako te dovedu u stanje da se osetiš glup i nemoćan, pošto oni nisu prekršili zakon i vrlo su lukavo odabrali sumu od 4.500 dinara, gde za prekršaje ispod 5.000 dinara policija ne diže optužnicu po službenoj dužnosti.

Za sada nije poznato više o ovom slučaju o kome ćemo po potrebni izveštavati i narednih dana, do tada — ne nasedajte na ovaj dopis i prosledite ovu informaciju kome treba.