Udruženje frilensera: Medijske izjave nisu dovoljne, tražimo datum razgovora od predstavnika države

„Nije mala stvar kada predsednik kaže da je Poreska uprava odgovorna i da treba da pregovara s nama, ali to je samo izjava za medije.”

Petar Paunović
15/01/2021

Retorika nadležnih prema frilenserima se poslednjih nedelja ublažava, pa se od toga da nema razgovora dok se ne plati porez, došlo do toga da Ministartvo finansija i Poreska uprava treba da snose deo odgovornosti i da sednu za pregovarački sto s radnicima na internetu. Šta to frilenserima zapravo znači? 

„Nije mala stvar kada predsednik države izjavi da Poreska uprava snosi deo odgovornosti i da treba da sedne s nama za pregovarači sto, ali to je samo izjava za medije”, kaže Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu.

Prva izjava najvišeg predstavika države je usledila nakon protesta 30. decembra, kada je rekao kako treba naći kompromisno rešenje, jer i Poreska uprava snosi deo odgovornosti. U svom narednom nastupu otišao je i korak dalje i rekao kako nadležni treba da sednu i razgovaraju s tim ljudima, da porez mora da se plati, ali da treba pregovarati o tome od kada taj porez treba plaćati. 

Podsetimo da je prethodno ministar finansija rekao kako porez prvo mora da se plati, a da će potom biti spreman da s frilenserima razgovara o izmenama zakona i pravnom rešavanju njihovog statusa. Međutim, ta promena retorike nije nešto u šta frilenseri treba da se pouzdaju, smatra Pogačar, već očekuje konkretne korake. 

„Nije dovoljno to što nam neko kaže da nas razume, to nije rešenje. Ono što očekujemo jeste datum za pregovore ili makar razgovore. Svaki naš dosadašnji postupak je bio iznuđen. Kada je Poreska uprava krenula s pozivima, imali smo digitalni protest, a pošto je to intenzivirala, mi smo izašli na ulice. Na svaki njihov potez, mi odgovaramo našim.”

Sledeći potez je protest koji se organizuje sutra od 15 časova ispred Skupštine. Na njemu će biti izneti novi dokazi o tome kako je država dovodila u zabludu frilensere, jer Vladimir Ilić o kome je Startit Dnevik pisao nije usamljen slučaj. Ukoliko ne dobiju datum za pregovore iz Udruženja su najavili blokadu institucija i obaranje sajtova, jer osećaju kako im je država blokirala život, ovakvim postupanjem.

Podsetimo, frilenseri su ranije govorili da ne beže od plaćanja poreza, ali da on mora biti pošten.  

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 15. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ