U Srbiji će se održati 500 događaja u okviru Evropske nedelje programiranja

Evropska nedelja programiranja ove godine traje od 6. do 21. oktobra i uključiće više od 10.000 učenika zainteresovanih za programiranje.

Nevenka Rangelov - 3. Oktobar, 2018.

Povodom Evropske nedelje programiranja, Inicijativa „Digitalna Srbija” i Fondacija Petlja u okviru kampanje „Budimo pametni” organizuju akciju „Kreativno programiranje na Petlji”.

Cilj ove inicijative je da se po prvi put kroz 500 događaja koji će se održati širom Srbije uključi više od 10.000 učenika zainteresovanih za programiranje.

Želja nam je da na ovaj način pomognemo Srbiji da zasija na mapi Evropske nedelje programiranja koja ove godine traje od 6. do 21. oktobra i u kojoj se očekuje učešće učenika iz više od 50 zemalja.

Za ovu priliku, Fondacija Petlja i drugi saradnici u ovoj akciji pripremaju niz praktičnih predloga za aktivnosti koje će pomoći vaspitačima u predškolskim ustanovama i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama da kreativno unaprede svoju nastavu – ili po prvi put svoje učenike uvedu u svet programiranja.

Prvi korak za sve zainteresovane učesnike u Evropskoj nedelji programiranja biće vebinar u organizaciji Fondacije Petlja i Inicijative Digitalna Srbija, na kom će, kako objašnjava Nemanja Đorđević (DSI) biti predstavljeni predlozi konkretnih aktivnosti, kao i smernice za registraciju i umrežavanje sa drugim učesnicima akcije.

Na vebinaru želimo da predstavimo niz sadržaja koje će svaki nastavnik i vaspitač moći da primeni koristeći onlajn materijale Fondacije Petlja, ali i dodatne uređaje koje je moguće programirati. Cilj nam je ne samo da imamo više aktivnosti u Nedelji programiranja (ali svakako planiramo da naše sadržaje ove godine vidi bar 10 000 učenika), već i da inspirišemo veći broj vannastavnih aktivnosti u školama.

Vebinar će se održati u ponedeljak, 8. oktobra od 20 časova, a više informacija, kao i formular za prijavu možete pronaći na ovom linku.

Realizaciju ovogodišnje Evropske nedelje programiranja podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a dodatne informacije dostupne su na codeweek.eucodeweek.rs i Facebook stranici Code Week Serbia.