U Srbiji 2021. privrednici će morati da svakodnevno, ručno proveravaju poresko sanduče

Poreski akt koji se dostavlja elektronskim putem smatra dostavljenim „danom postavljanja na portal Poreske uprave”.

Petar Paunović
19/11/2020

Poreska uprava će od naredne godine sva akta slati elektronskim putem, pa ko nema običaj da svakodnevno proverava poresko sanduče, može da izgubi priliku da se žali na odluke poreznika. Takav postupak nalazi se u predloženim izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. 

Za one koji su s Poreskom upravo bili u kontaktu elektronskim putem, tako će i dobijati odgovore i to bez saglasnosti. Onima koji su navikli na papir, biće tražena saglasnost.

„Zakonom nije propisana obaveza da se poreski obveznik na neki drugi način obavesti o prispeću poreskog akta u poresko sanduče, recimo mejlom. Dodatni problem je što nije predviđena mogućnost da poreski punomoćnici budu obavešteni o prispeću akta u poresko sanduče. Prethodna i ova izmena propisa znatno skraćuje rokove u kojima poreski obveznici imaju mogućnost da ostvare svoja prava na žalbu kao pravni lek, čime se ozbiljno zadire u njihova prava”, objašnjava Aleksandar Vasić, član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije za Novosti

Pročitaj i: 

Da li je Poreska uprava uspela u nameri? U oktobru dupliran broj prijava za samoporezivanje

U dve godine Poreska uprava 10 puta pomerala rok za prijavu PDV-a zbog pada portala ePorezi

Kako navodi, pre prošlogodišnjih izmena, poreski akti smatrali su se dostavljenim obvezniku kada mu se uruče ili 15. dana od dana slanja preporučene pošiljke. 

„Tek od tog 15. dana teče rok od 15 dana. Izmenama iz 2019. godine, predviđeno je da se poreski akt koji se dostavlja elektronskim putem smatra dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave. Ako poreski obveznik ne kontroliše svoje poresko sanduče svaki dan, njegov rok za žalbu je znatno skraćen. U praksi smo imali i situacije da je rešenje sačinjeno u 14 časova i 22 minuta, što znači da je na portal postavljeno tada ili kasnije. Čak i da je poreski obveznik tog dana kontrolisao svoje elektronsko sanduče, nije bio u prilici da ga preuzme. Samim tim mu je za taj dan skraćen rok za žalbu, koji je zakonom propisan.”

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 19. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije