U prošloj godini u Srbiji osnovano skoro 2.000 programerskih firmi

Analizom kompanija u delatnosti Računarsko programiranje pokriveno je gde i kako su registrovani programeri, kakva je struktura vlasništva po polu i starosti, odakle su strani vlasnici programerskih kompanija…

Anđela Dukovski
11/01/2018

CUBE Team je kompanija koja se bavi poslovnim podacima i analizama u cilju pružanja poslovnih i softverskih rešenja za unapređenje prodaje i smanjenje rizika prilikom odlučivanja. Kako bi to uspešno radili okupljamo podatke sa više javnih izvora (APR, NBS, Carina, Katastri i sl.).

Ovde prikazanu analizu kompanija u delatnosti Računarsko programiranje i ostalim blisko povezanim delatnostima, CUBE Team je uradio na osnovu svoje baze svih privrednih subjekata u Srbiji koja se povlači sa APR-a. Analiza se zasniva na dostupnim podacima na dan 31. 10. 2017. godine i predstavlja presek stanja delatnosti na taj dan.

U početku beše… Sing-Softver Inženjernig

Iako je i pre bilo kompanija koje se faktički bave programiranjem, ova delatnost je zvanično uvedena u klasifikaciju delatnosti u Srbiji tek 2011. godine, kad su uvedeni NACE kodovi u klasifikaciju delatnosti. Time je preuzeta standardna klasifikacija delatnosti EU.

Kompanije koje su se bavile ovom delatnošću počele su da se pojavljuju 1989. godine, a najstarija registrovana firma koja je i dalje aktivna je Sing-Softver Inženjernig, preduzetnik iz Stare Pazove.

Gde su i kako su organizovani programeri

Na osnovu dostupnih podataka saznali smo da je ukupan broj aktivnih privrednih subjekata koja se bave delatnošću računarsko programiranje 8.634, što je oko dva odsto u ukupnom broju aktivnih preduzeća u srpskoj privedi.

Od toga je u celoj delatnosti registrovano 11.242 privredna subjekta. Taj broj je smanjen time što je iz registra obrisano 2.482, u procesu likvidacije je 121, a tri kompanije su u stečajnom postupku.

Što se tiče oblika organizovanja, najveći broj onih sa šifrom računarsko programiranje rešio je da se registruje kao preduzetnik. Odnosno, iz broja ukupno registrovanih preduzeća u delatnosti računarskog programiranja ubedljivo je najviše preduzetnika — 8.667 (što je 77 odsto), a za njima slede društva sa ograničenom odgovornošću — 2.510 (oko 20 odsto).

Od ostalih oblika vredi pomenuti Ogranak stranog pravnog društva i Ortačko društvo, kako je registrovano 29, odnosno 18 privrednih subjekata. Na kraju, kao akcionarsko društvo u ovoj delatnosti registrovano je četiri preduzeća.

Slika: Broj privrednih subjekata po pravnoj formi

Najviše privrednih subjekata registrovano je u Beogradu — 41,8 odsto, Novom Sadu — 14,63, Nišu — oko 5, Kragujevcu — 2,3 i Subotici — 1,16 odsto.

Posmatrajući raspoređenost po opštinama, aktivnih preduzetnika ima procentualno najviše u Novom Sadu, za kojim slede Novi Beograd i Voždovac. Novi Sad prednjači i u procentualnom učešću aktivnih DOO-ova.

Slika: Učešće preduzetnika po opštinama

Slika: Učešće DOO po opštinama

Povezanost kompanija

Od ukupnog broja registrovanih kompanija koje se bave programiranjem 31 odsto kompanija ima minimum jedno povezano lice. U pitanju su povezana fizička ili pravna lica, što znači da postoji veza između kompanija putem vlasništva u kapitalu ili zastupništva.

Slika: Pregled povezanih lica po pravnoj formi kompanija

Kod je muškog roda

Ono što je opšte poznato potkrepljeno je podacima. Struktura vlasništva po polu za aktivne registrovane firme je 77 odsto u korist muškaraca.

Slika: Vlasnička struktura po polu

Žena preduzetnica je 15,24 odsto, dok je žena u vlasništvu DOO-va 13,6 odsto. Takođe, najviše žena svoje firme je registrovalo kao preduzetničku agenciju.

Slika: Broj vlasnika po polu za pravne forme

Kada se posmatra zastupništvo, nešto je veće učešće žena kao zastupnika nego kao vlasnika.

Slika: Zastupništvo po polovima

Godine vlasnika i vlasnica

Najviše preduzetnika je u starosnoj grupi od 26 do 35 godina, dok su vlasnici DOO-va najvećim brojem u starosnoj grupi od 36 do 45 godina.

Prosečan preduzetnik ima 35 godina, a prosečna preduzetnica 37, dok prosečan vlasnik u društvu sa ograničenom odgovornošću ima 42 godine, a vlasnica 46.

Strani kapital i vlasnici

Najveći procenat stranih vlasnika dolazi redom iz Slovenije, Nemačke, Italije, SAD,  Hrvatske, Švajcarske, Austrije, Mađarske, BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.

Slika: TOP opštine sa kompanijama sa stranim kapitalom * sve firme su DOO

Novoosnovane kompanije

Od početka 2017. godine do kraja oktobra, osnovano je ukupno 1.909 novih firmi u delatnosti računarskog programiranja, a od toga je i dalje aktivno 1.888.  

Od svih novoosnovanih privrednih subjekata u ovoj delatnosti, oko 90 odsto je registrovano kao preduzetnik.

Udeo programerskih firmi u ukupnom broju novoosnovanih preduzeća za dati period iznosi pet odsto.

Kao što se vidi na grafikonu ispod, trend osnivanja kompanija svih pravnih formi u delatnosti računarsko programiranje na mesečnom nivou je bio pojačan u 2017. godini u odnosu na onu pre. Naročito od aprila meseca.

Slika: Trend osnivanja kompanija u poslednje dve godine (od početka 2016. do oktobra 2017. godine)

U kojim delatnostima se još programira?

Osim onih sa šifrom delatnosti za računarsko programiranje, postoje i druge šifre koje podrazumevaju programiranje.

Pa tako, ako se uzmu u obzir i povezane delatnosti kao što je Izdavanje računarskih igara (npr. Mad Head Games je broj jedan po poslovnim prihodima u delatnosti), Konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, Ostale usluge informacione tehnologije, ukupno ih je registrovano 14.621, a od toga ih je aktivno 10.851. Ovo je 2,64 odsto prema ukupnom broju aktivnih firmi u celoj privredi.

Od svih pomenutih povezanih delatnosti, po broju kompanija je najveće Računarsko programiranje (8.647), zatim slede Konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije sa 1.569 aktivnih kompanija, pa Ostale usluge informacione tehnologije sa 620 i Izdavanje računarskih igara sa ukupno 16 aktivnih kompanija.

Slika: Struktura po pravnoj formi ovako šire definisane oblasti

Na osnovu svega navedenog, verujemo da nikome neće biti iznenađenje to što je struktura vlasništva po polu u korist muškaraca. Ono što može iznenaditi jeste da je opština Novi Sad po udelu registrovanih preduzetnika i doo-va bolja čak i od opštine Novi Beograd. 

Bez obzira na sva očekivanja, svakako najpozitivniji utisak je broj novoosnovanih preduzeća u poređenju sa 2016. godinom i očigledan trend rasta.


Ekipa CUBE Teama širi svoj tim, a trenutno je otvorena pozicija Data Engineera. 

Anđela Dukovski

Objavio/la članak.

četvrtak, 11. Januar, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Jovan

četvrtak, 11. Januar, 2018.

Diskutabilan je naslov u smislu "firmi", ako firmu cini jedan covek koji radi kao "agencija" poslovno-tehnicka saradnja sto je vecina u ovom poslu.