U prošloj godini u Srbiji osnovano skoro 2.000 programerskih firmi

Analizom kompanija u delatnosti Računarsko programiranje pokriveno je gde i kako su registrovani programeri, kakva je struktura vlasništva po polu i starosti, odakle su strani vlasnici programerskih kompanija...

CUBE Team je kompanija koja se bavi poslovnim podacima i analizama u cilju pružanja poslovnih i softverskih rešenja za unapređenje prodaje i smanjenje rizika prilikom odlučivanja. Kako bi to uspešno radili okupljamo podatke sa više javnih izvora (APR, NBS, Carina, Katastri i sl.).

Ovde prikazanu analizu kompanija u delatnosti Računarsko programiranje i ostalim blisko povezanim delatnostima, CUBE Team je uradio na osnovu svoje baze svih privrednih subjekata u Srbiji koja se povlači sa APR-a. Analiza se zasniva na dostupnim podacima na dan 31. 10. 2017. godine i predstavlja presek stanja delatnosti na taj dan.

U početku beše… Sing-Softver Inženjernig

Iako je i pre bilo kompanija koje se faktički bave programiranjem, ova delatnost je zvanično uvedena u klasifikaciju delatnosti u Srbiji tek 2011. godine, kad su uvedeni NACE kodovi u klasifikaciju delatnosti. Time je preuzeta standardna klasifikacija delatnosti EU.

Kompanije koje su se bavile ovom delatnošću počele su da se pojavljuju 1989. godine, a najstarija registrovana firma koja je i dalje aktivna je Sing-Softver Inženjernig, preduzetnik iz Stare Pazove.

Gde su i kako su organizovani programeri

Na osnovu dostupnih podataka saznali smo da je ukupan broj aktivnih privrednih subjekata koja se bave delatnošću računarsko programiranje 8.634, što je oko dva odsto u ukupnom broju aktivnih preduzeća u srpskoj privedi.

Od toga je u celoj delatnosti registrovano 11.242 privredna subjekta. Taj broj je smanjen time što je iz registra obrisano 2.482, u procesu likvidacije je 121, a tri kompanije su u stečajnom postupku.

Što se tiče oblika organizovanja, najveći broj onih sa šifrom računarsko programiranje rešio je da se registruje kao preduzetnik. Odnosno, iz broja ukupno registrovanih preduzeća u delatnosti računarskog programiranja ubedljivo je najviše preduzetnika — 8.667 (što je 77 odsto), a za njima slede društva sa ograničenom odgovornošću — 2.510 (oko 20 odsto).

Od ostalih oblika vredi pomenuti Ogranak stranog pravnog društva i Ortačko društvo, kako je registrovano 29, odnosno 18 privrednih subjekata. Na kraju, kao akcionarsko društvo u ovoj delatnosti registrovano je četiri preduzeća.

Slika: Broj privrednih subjekata po pravnoj formi

Najviše privrednih subjekata registrovano je u Beogradu — 41,8 odsto, Novom Sadu — 14,63, Nišu — oko 5, Kragujevcu — 2,3 i Subotici — 1,16 odsto.

Posmatrajući raspoređenost po opštinama, aktivnih preduzetnika ima procentualno najviše u Novom Sadu, za kojim slede Novi Beograd i Voždovac. Novi Sad prednjači i u procentualnom učešću aktivnih DOO-ova.

Slika: Učešće preduzetnika po opštinama

Slika: Učešće DOO po opštinama

Povezanost kompanija

Od ukupnog broja registrovanih kompanija koje se bave programiranjem 31 odsto kompanija ima minimum jedno povezano lice. U pitanju su povezana fizička ili pravna lica, što znači da postoji veza između kompanija putem vlasništva u kapitalu ili zastupništva.

Slika: Pregled povezanih lica po pravnoj formi kompanija

Kod je muškog roda

Ono što je opšte poznato potkrepljeno je podacima. Struktura vlasništva po polu za aktivne registrovane firme je 77 odsto u korist muškaraca.

Slika: Vlasnička struktura po polu

Žena preduzetnica je 15,24 odsto, dok je žena u vlasništvu DOO-va 13,6 odsto. Takođe, najviše žena svoje firme je registrovalo kao preduzetničku agenciju.

Slika: Broj vlasnika po polu za pravne forme

Kada se posmatra zastupništvo, nešto je veće učešće žena kao zastupnika nego kao vlasnika.

Slika: Zastupništvo po polovima

Godine vlasnika i vlasnica

Najviše preduzetnika je u starosnoj grupi od 26 do 35 godina, dok su vlasnici DOO-va najvećim brojem u starosnoj grupi od 36 do 45 godina.

Prosečan preduzetnik ima 35 godina, a prosečna preduzetnica 37, dok prosečan vlasnik u društvu sa ograničenom odgovornošću ima 42 godine, a vlasnica 46.

Strani kapital i vlasnici

Najveći procenat stranih vlasnika dolazi redom iz Slovenije, Nemačke, Italije, SAD,  Hrvatske, Švajcarske, Austrije, Mađarske, BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.

Slika: TOP opštine sa kompanijama sa stranim kapitalom * sve firme su DOO

Novoosnovane kompanije

Od početka 2017. godine do kraja oktobra, osnovano je ukupno 1.909 novih firmi u delatnosti računarskog programiranja, a od toga je i dalje aktivno 1.888.  

Od svih novoosnovanih privrednih subjekata u ovoj delatnosti, oko 90 odsto je registrovano kao preduzetnik.

Udeo programerskih firmi u ukupnom broju novoosnovanih preduzeća za dati period iznosi pet odsto.

Kao što se vidi na grafikonu ispod, trend osnivanja kompanija svih pravnih formi u delatnosti računarsko programiranje na mesečnom nivou je bio pojačan u 2017. godini u odnosu na onu pre. Naročito od aprila meseca.

Slika: Trend osnivanja kompanija u poslednje dve godine (od početka 2016. do oktobra 2017. godine)

U kojim delatnostima se još programira?

Osim onih sa šifrom delatnosti za računarsko programiranje, postoje i druge šifre koje podrazumevaju programiranje.

Pa tako, ako se uzmu u obzir i povezane delatnosti kao što je Izdavanje računarskih igara (npr. Mad Head Games je broj jedan po poslovnim prihodima u delatnosti), Konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, Ostale usluge informacione tehnologije, ukupno ih je registrovano 14.621, a od toga ih je aktivno 10.851. Ovo je 2,64 odsto prema ukupnom broju aktivnih firmi u celoj privredi.

Od svih pomenutih povezanih delatnosti, po broju kompanija je najveće Računarsko programiranje (8.647), zatim slede Konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije sa 1.569 aktivnih kompanija, pa Ostale usluge informacione tehnologije sa 620 i Izdavanje računarskih igara sa ukupno 16 aktivnih kompanija.

Slika: Struktura po pravnoj formi ovako šire definisane oblasti

Na osnovu svega navedenog, verujemo da nikome neće biti iznenađenje to što je struktura vlasništva po polu u korist muškaraca. Ono što može iznenaditi jeste da je opština Novi Sad po udelu registrovanih preduzetnika i doo-va bolja čak i od opštine Novi Beograd. 

Bez obzira na sva očekivanja, svakako najpozitivniji utisak je broj novoosnovanih preduzeća u poređenju sa 2016. godinom i očigledan trend rasta.


Ekipa CUBE Teama širi svoj tim, a trenutno je otvorena pozicija Data Engineera. 

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Anđela Dukovski

  • Thursday, 11. January 2018.

    Diskutabilan je naslov u smislu “firmi”, ako firmu cini jedan covek koji radi kao “agencija” poslovno-tehnicka saradnja sto je vecina u ovom poslu.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu