U pripremi je i 6G standard, 50x brži i 10x više uređaja… Ali zašto?

Hologramski ekrani i „digitalni blizanci” neka su od rešenja zbog kojih naučnici ubrzano rade na novom standardu.

U istom trenutku kada je u Srbiji na redu razmatranje ideje da su u maskama za lice skrivene antene za 5G, kompanija Samsung prognozira da će sledeće godine početi internacionalizacija 6G standarda, a da će masovna rasprostranjenost ove mreže biti oko 2028, piše VentureBeat.


U moru neizvesnosti i burnih reakcija koje povlači svaka vest o širenju 5G mreže logično je da se zapitamo otkud ideja da se napravi još jedan korak ‒ da li je prerano, sudeći po reakcijama na 5G standard? Za sad postoje samo inicijalne pretpostavke šta bi bilo unapređeno: prognozirano je da brzina signala dostigne jedan terabajt po sekundi, da se ostvari veća redukcija latencije, 50 puta brži prenos podataka i 10 puta više povezanih uređaja na kvadratnom kilometru. Uz to, efikasnija upotreba energije.

Zbog čega, logično je da se zapitamo. Poznato je da se od početka godine na internetu i medijima pisalo o slučajevima demoliranja 5G predajnika i napadu na inženjera kompanije za telekomunikacije Outreach, a poznat je i primer Glastonberija koji odbija da razvije 5G mrežu ukoliko britanska Vlada ne ispita moguće posledice. Ako se na 5G mrežu ovako reaguje, šta se može očekivati dolaskom 6G?

Pametni telefoni ustupaju mesto hologramu i digitalnim replikama

Gledano iz ugla inovacija, ideja vodilja bi bila promena načina na koji korisnici koriste podatke. Dolaskom novog standarda upotreba pametnih telefona pala bi u drugi plan, a podaci bi mogli da se dele i prenose pomoću naprednih oblika AI tehnologije.  Adekvatni primeri su razvoj hologramskih ekrana i „digitalnih blizanaca”.

Prognoza Samsunga je da će u narednim godinama mobilni uređaji i veći displejevi biti sposobni da kreiraju holograme, za koje će biti potreban još veći kapacitet protoka podataka na mreži. Manje poznata je ideja kreiranja digitalnih replika ljudi, objekata i prostora ‒ ideja digitalnih blizanaca. Kakva bi bila namena ovih replika? 

Ideja je da korisnik može da istražuje stvarnost u virtuelnom, bez vremenskih i prostornih ograničenja, pomoću simulacije. Uz upotrebu drugih uređaja moglo bi se komunicirati bez fizičke prisutnosti. Uzmimo za primer situaciju da virtuelno posetite svoju kancelariju i razgovarate sa kolegom koji je u drugoj smeni, pomoću robota koji se kreće po kancelariji.

Predviđen je i doprinos procesima automatizacije fabrika i radu autonomnih vozila.

Sve su to pretpostavke na kojima će se raditi u narednih deset godina. U ovom trenutku poznato je samo da je već zapažena inicijativa Kine da bude u grupi predvodnika, a pored Samsunga na 6G standardu radi i kompanija LG.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu