Tri dana posvećena razvoju Android aplikacija — predavanje i radionica u Startit Centru Inđija

Predavanje će se održati u sredu, 18. aprila, a radionica počinje dan kasnije.

Tatjana Milošević - 13. April, 2018.

Ova nedelja u Startit Centru Inđija posvećena je razvoju mobilnih aplikacija. Prvi događaj je predavanje jednog srednjoškolca o tome kako je ušao u IT svet, a drugi se tiče radionice posvećene razvoju Android aplikacija.

Kako je valjevski gimnazijalac ušao u IT?

O tome kako je došao do ideje, šta ga je inspirisalo, kako je učio, koji su bili prvi uspesi i greške, u sredu, 18. aprila u 16 časova će sa inđijskim srednjoškolcima podeliti Stevan Marjanović. Stevan je učenik prve godine odeljenja obdarenih za matematiku u Valjevskoj Gimnaziji. U slobodno vreme bavi se programiranjem, veb dizajnom, blogovanjem i 3D modelovanjem. Za sada su njegova interesovanja rezultirala aplikacijama za vremensku prognozu, nasumične citate i zvanični kviz konferencije iRevolucija.

Radionica Uvod u razvoj Android aplikacija

Dan nakon Stevanovog predavanja, 19. aprila, sledi dvodnevna radionica pod nazivom Uvod u razvoj Android aplikacija, koja je namenjena prvenstveno srednjoškolcima. Cilj radionice je da polaznici nakon odslušanog predavanja i učešća u praktičnom delu, naprave jednostavnu Android aplikaciju.

Radionice su organizovane u dva termina u trajanju od po dva sata:

Prvi deo radionice predstavlja uopšteni uvod u razvoj mobilnih aplikacija. Namera je da polaznici zajedno, kroz diskusiju, nađu odgovore na neka od čestih pitanja koja postavljaju početnici u programiranju:

  • Kako najbolje pristupiti radu?
  • Kako bi trebalo učiti programiranje?
  • Šta je sve potrebno da bismo mogli da počnemo? Koja predznanja, kakav hardver i softver?

Za drugi deo radionice planirano je upoznavanje sa jednim od razvojnih okruženja za Android — Android studiom. Polaznici će proći kroz neke osnovne koncepte razvoja mobilnih aplikacija i zajedno napraviti jednostavnu, ali funkcionalnu aplikaciju koju će moći da instaliraju na telefon.

Radionicu će držati Jelena Krmar. Jelena je rođena 1990. godine u Rumi. Elektrotehnički fakultet u Beogradu je završila 2013. godine i od tad radi kao programer u kompaniji Byteout Software. Počela je da se bavi programiranjem još tokom studija i od tad se zanima kako samim kodiranjem, tako i osmišljavanjem izgleda i funkcionalnosti aplikacija, tako da budu što jednostavnije i bolje za korisnika. Tokom petogodišnje karijere, bavila se različitim tehnologijama i programskim jezicima, kao što su PHP, CSS, JavaScript, Drupal, Objective C, Swift, Java… Poslednjih nekoliko godina glavni fokus joj je na programiranju aplikacija za mobilne telefone. Godine 2016. bila je jedan od 300 stipendista kompanije Apple za njihovu godišnju konferenciju WWDC (Worldwide Developers Conference).

Uslovi za učešće na radionici

  • Radionica je namenjena prvenstveno srednjoškolcima, ali i svima onima koji su zainteresovani i koji do sada nisu pravili mobilne aplikacije, ali imaju predznanje iz makar jednog programskog jezika.
  • Polaznici bi trebalo da imaju svoj laptop.
  • Polaznici bi trebalo da su u mogućnosti da prisustvuju svim organizovanim časovima u okviru kursa.
  • Očekuje se da polaznici uvažavaju rad na času, predavača i druge polaznike.

Prijave

Predavanje će se održati 18. aprila u 16 časova u Startit Centru Inđija, Vojvode Stepe 2. Ulaz je besplatan, a možete se prijaviti ovde.

Radionica je takođe besplatna, a zainteresovani mogu da se prijave putem ove forme, najkasnije do 17. aprila.