Treba li privrednici da strahuju od novih nameta na lokalu, zbog pandemije?

Neke opštine su ih već podigle, druge kažu da o tome i ne razmišljaju.

Petar Paunović
02/12/2020

Privrednici strahuju da će naredne godine za opštinske namete morati da izdvoje više novca. Lokalne vlasti im govore da ne treba da brinu, iako su pojedine već povećale određene dažbine.

Da je država smanjila izdatke za opštine, pa će rupe u budžetu lokalne samouprave popuniti većim porezima i taksama za privrednike, Startit Dnvenik je već pisao. Za Novosti su čelnici nekoliko većih opština rekli kako ne planiraju ni poskupljenje, ni uvođenje novih nameta.  

Međutim, iz Mreže za poslovnu podršku su naveli da je do toga već došlo u nekoliko opština, kroz povećanje određenih parafiskalnih nameta ili poreza na imovinu. Ta uvećanja nisu bila velika, kretala su se od 10 do 20 odsto, ali u trenucima krize, privrednici su pažljivi prema svakom dinaru.

Ekonomista Ivan Nikolić smatra da čak i da postoji namera da se izdaci uvećaju, ona neće moći da se sprovede, s obzirom na to da je privreda u lošem položaju zbog pandemije.  

Kako su za Novosti potvrdili u Novom Sadu, Kraljevu, Vranju i Požarevcu u tim lokalnim samoupravama se ne planira nikakvo povećanje nameta, a pojednici su navodili da se to čak i ne razmatra, već da gledaju kako da olakšaju poslovanje.

Kada sve ode do Ministarstva finansija, koji bi promene u nametima morao da aminuje, ispred njega se zatiču nezadovoljni mali privrednici, koji protestuju. Kažu da im je rad ugrožen, a da država ne samo da im ne pomaže, nego ih dodatno ograničava. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 2. Decembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ