Privrednici bi naredne godine mogli da plaćaju veće namete u svojim opštinama. Razlog je taj što će država lokalnim samoupravama proslediti manje novca iz budžeta, a već im je u martu naloženo da troškove smanje za petinu, zbog pandemije. 

Koliko će troškovi privrednika povećati zavisi od svake opštine pojedinačno, a detalji će se znati kada budu objavljeni lokalni budžeti. Kako je Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku rekao za Politiku, neke lokalne samouprave su već počele da uvode dodatne takste ili povećavaju postojaće naknade. 

„Uvećali su porez na imovinu i različite parafiskalne namete poput taksi za navodnjavanje, ali i cene komunalnih usluga i parkinga. To povećanje nije bilo veliko i kretalo se između 10-20 odsto. Neke opštinske takse su takođe povećane. Na taj način su oni pokušali da povećaju svoje prilive u budžet jer je transfer koji se očekuje od republike ove godine značajno manji.”

Prema njegovim saznanjima, moguće je i poskupljenje firmarina, odsnosno isticanje firmi u poslovnom prostoru. Sve to bi možda bila i manja muka da u Srbiji nema više od 1.000 raznih nameta, pa privrednici nikada ne mogu da budu sigurni da li su platili sve potrebne dažbine. To je problem koji Srbija ne rešava godinama, pa tako plaćamo namete državi, a ne dobijamo ništa za uzvrat, o čemu je Startit Dnevnik više puta pisao. 

Da će sada te obaveze dodatno poskupeti, smatra i Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca. Uz to navodi i kako ima mnogo nelogičnosti kod uvođenja tih nameta i navodi nedavno uvedenu „eko taksu”, gde su firme čiji se kompletan rad obavlja u kancelariji navedene kao mali zagađivači i dužne su da je plaćaju. Uz to, na nivou opština i gradova postoje brojne takse koje se mogu podvesti pod pojam „ekološke”, a postoje primeri da je novac od njih umesto za rešavanje ekoloških problema, otišao na izgradnju puteva. 

Tako se napravio začaran krug u kojem država prvo nešto da privrednicima, a onda smanji izdatke za opštine, jer nema novca u budžetu. Potom te opštine da bi namirile sve potrebno, podižu takse, poreze i raličite namete za svoje lokalne privrednike one privrednike kojima je država na početku priče davala neke povlastice.