Tesla tuži vlasti u Kaliforniji, Ilon Mask tvrdi da krše ustavne slobode zabranom rada

Kompanija Tesla je prekjuče podnela tužbu protiv okruga Alamida, a izvršni direktor Ilon Mask razmišlja da sedište i buduće projekte presele u Teksas i Nevadu.

Kompanija Tesla je u subotu podnela tužbu protiv okruga Alamida, zbog mera zabrane rada koje su ostale na snazi, iako je guverner Kalifornije dao zeleno svetlo za nastavak proizvodnje. 

U novom izlivu nezadovoljstva na Twitter-u, izvršni direktor Ilon Mask je u subotu objavio da će tužiti okrug Alamida, a kompanija je istog dana podnela tužbu. Istovremeno je objasnio da će, ukoliko se ovakav tretman nastavi, kompanija premestiti svoje sedište i buduće projekte u Teksas ili Nevadu.

Kako prenosi TechCrunch, Mask je u četvrtak svojim zaposlenima poslao obaveštenje o povratku na posao, nakon što je guverner Kalifornije odobrio nastavak proizvodnje. Bilo je isplanirano da se 30 odsto zaposlenih vrati na posao, ali se to nije dogodilo.

U okviru novih instrukcija svaki okrug u saveznoj državi Kaliforniji ima na raspolaganju mogućnost da zadrži prethodne mere zabrane radi zaustavljanja zaraze, pa se među nekoliko okruga koji su se odlučili na taj korak našao i okrug Alamida, gde se nalazi postrojenje Tesle. Oni su produžili period izolacije do kraja meseca i ostali pri tome da se proizvodnja ne nastavlja.

Ilon Mask je naveo na svom Twitter nalogu da je kompanija Tesla jedini proizvođač automobila koji ima sedište u Kaliforniji. Istovremeno, zauzima prvo mesto po obimu proizvodnje u okrugu, a drugo po obimu izvoza, igrajući značajnu ekonomsku ulogu regiona. Major Fremonta u zvaničnom saopštenju potvrđuje da bi dalje stopiranje proizvodnje u Tesli mogla uzrokovati još veće poteškoće za region.

Reč “tužba” u vrlo kratkom roku bila je dva puta okosnica u izveštavanju o radu i uticaju izvršnog direktora Tesle. Podsetimo se da je Ilon Mask na početku meseca imao zanimljivu seriju tvitova prilikom koje je izjavio da je vrednost Teslinih akcija previsoka i time doveo u pitanje prethodno sklopljen sporazum sa Komisijom za hartije od vrednosti SAD-a.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu