Ilon Mask ponovo ima epizodu: „pakuje” samom sebi tužbu, rasprodaje svu imovinu i citira pesnike

„Moje mišljenje je da je vrednost Teslinih akcija previsoka”, tvituje izvršni direktor Tesle prošlog petka i ponovo izaziva burnu reakciju.

Kao da nam Ilon Mask svakog meseca pažljivo smišlja iznenađenja time što progovara o novim temama na još manje logičan, smislen, a sve misteriozniji način! U martu je bilo reči da je korona panika zaraznija od korona virusa, potom je prihvatio izazov da počne da pravi respiratore, a istovremeno nastavio da zbunjuje širenjem informacija o pandemiji, da bi se krajem aprila poigrao i terminom „fašisti”, pošto se osvrnuo na produžene mere izolacije. U novi mesec je zakoračio u sličnom tonu. 

„Moje mišljenje je da je vrednost Teslinih akcija previsoka”, tvituje izvršni direktor Tesle prošlog petka i ponovo izaziva burnu reakciju. U vrlo kratkom periodu posle izjave zabeležen je pad vrednosti akcija kompanije za deset odsto. The Wall Street Journal je pokušao da dobije dodatno objašnjenje zbog čega je napisao ovu izjavu, te upitavši Maska da li je tvit šaljive prirode i da li ga je neko proverio pre objave on je odgovorio odrično.

Da li je Mask samom sebi tvitnuo tužbu? Podsetimo se da je ponašanje Maska pod lupom Komisije za hartije od vrednosti SAD-a (SEC) i da od prošle godine postoji sporazum da Maskove izjave u vezi sa finansijama kompanije, pre objavljivanja proverava advokat. Nije poznato da li je Maskova izjava prošla kroz neophodnu proceduru provere, pošto kompanija nije odgovorila na poziv redakcije WSJ-a da komentariše tvit i potvrdi da li je izjava proverena.

U istraživanju The Verge-a, čula su se različita mišljenja kada je u pitanju mogućnost da izjava predstavlja „sigurnosnu prevaru”. Pojedini stručnjaci su mišljenja da bi SEC prethodno bio u obavezi da utvrdi da li je Mask profitirao prilikom pada vrednosti akcija, ali ujedno tvrde da postoji prostor za ovakvu objavu pošto je naglašeno da je lični stav (“IMO” je skraćeno od “in my personal opinion”). Problem je dodatno usložnjen, kako objašnjavaju stručnjaci, pošto iskaz može da predstavlja nameru koja je dovoljna za manipulaciju, iako na kraju ne postoje benefiti. Ali, na koji način dokazati šta je bila Maskova namera? Ostaje pitanje koje će SEC u nastavku pokušati da reši.

Istog dana Mask je objavio da će prodati svu svoju imovinu, da bi se više posvetio svom radu: „Nije zbog para. Biću posvećen Zemlji i Marsu. Imovina mi samo predstavlja dodatan teret“. Poznato je da Mask ima najmanje sedam kuća koje zajedno premašuju vrednost od 100 miliona dolara, navodi Business Insider

Svoju neobičnu filozofiju dopunio je i stihom pesnika Dilana Tomasa: „Žesti se, besni, dok svetlost se gasi”, i time upotpunio niz neobičnih izjava koje smo uspeli da ispratimo u protekla dva meseca. Podsetimo se da je u martu bio kritikovan zbog izjava o epidemiji i radu kompanije, da bi se zatim priključio proizvodnji respiratora zbog globalne nestašice, mada, ponovo na iznenađujuć način – odlukom da ih pravi pomoću delova Teslinih automobila.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu