Akcije japanske kompanije Shift, koja se bavi testiranjem softvera, porasle su za više od 5.300 odsto otkako je izašla na berzu 2014. godine. Generalni direktor Masaru Tange kaže za Bloomberg da je strategija zaslužna za uspeh njegove kompanije možda iznenađujuća —  on kupuje manje firme i povećava plate zaposlenih.

Shift kupuje druga, manja preduzeća i povećava zarade inženjera koji su u tim firmama zaposleni. Masaru Tange kaže da imaju mogućnost da to urade, a da nastave da naplaćuju konkurentne cene time što efektivno izbacuju posrednike u procesu autsorsinga. Tange kaže da je njegov poslovni model pokušaj da ukloni neefikasnosti u japanskoj softverskoj industriji, gde slojevi podizvođača uzimaju udeo u projektima pre nego što taj posao prenesu drugoj kompaniji na lestvici ispod. To je takođe, kaže, odmak od strategije spajanja i preuzimanja preduzeća i nastojanja da se smanje troškovi.

Tange kaže da želi da promeni percepciju inženjera da je testiranje softvera drugorazredni posao. Shift trenutno ima oko 3.308 stalno zaposlenih inženjera, što je 14 puta više u odnosu na 2015. godinu kada su imali svega 228. Kompanija je u tom periodu kupila najmanje 14 firmi. Povećavanje broja inženjera direktno dovodi do rasta prihoda, jer omogućava kompaniji da posluje više. Shift je prošle godine ostvario trostruko veće prihode u poređenju sa 2017. godinom, a ove godine očekuju rekordnu prodaju.

Analitičari tvrde da su softverski inženjeri u Japanu nedovoljno plaćeni u poređenju sa SAD-om, a da ih nema dovoljno, što je jedan od razloga zašto Shift-ov model poslovanja funkcioniše. Međutim, rastuće akcije Shift-a nisu imune na povlačenja investitora. Opale su za oko 22 odsto u odnosu na rekord iz oktobra prošle godine, jer su investitori prodali tehnološke akcije sa visokim rastom. Ali, čak i nakon pada, akcije kompanije značajno vrede.

Shift je počeo sa poslovanjem kao konsultantska kompanija. 2009. godine počeli su da se bave testiranjem softvera, a sada je tržišna kapitalizacija kompanije porasla na oko 2,3 milijarde dolara, a 33 odsto akcija koje Tange poseduje vrede oko 745 miliona dolara.