Tim Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojio je srebro na finalu šestog kineskog internacionalnog takmičenja studenata Internet+ za inovacije i preduzetništvo” na kojem je učestvovalo 6,31 milion učesnika iz 117 zemalja.  

Studenti FTN-a su srebro osvojili u kategoriji Inovacije. U velikoj konkurenciji su učestvovali studenti sa 4.186 univerziteta sa više od 1,47 miliona projekata. Kako vođa tima Mijat Kustudić kaže za portal NS Uživo, te brojke su mu i dalje impresivne i bilo mu je zanimljivo da upozna konkurenciju sa Harvarda, Stenforda, Oksforda.

Ova nagrada mi pokazuje da je moj trud i rad univerzalno i međunarodno cenjen. Vidim takođe da moje aktivnosti doprinose povezivanju dva univerziteta”, kaže Kustudić.

On je master inženjer FTN-a i asistent na Audencia francuskoj školi za biznis na Univerzitetu Šenžen i dobitnik je nagrade za izuzetne doprinose Šenžen Univerziteta. Pored Mijata tim su činili i Nikola Kustudić (kompjuter inženjer projekta) koji je diplomirao i masterirao na Odseku za arhitekturu FTN u Novom Sadu gde je student doktorskih studija, Maja Gulan (sistem inženjer projekta) koja je diplomirala i masterirala na Projektnom menadžmentu FTN u Novom Sadu, a trenutno je student na Univerzitetu Šenžen, Hafiz Mustansar Javaid iz Pakistana (menadžer za finansije projekta) student na doktorskim studijama Univerziteta Šenžen i Ting Sje iz Kine (vođa razvoja tehnologije projekta) student master studija na Univerzitetu Šenžen.

Šta je njihov projekat? 

Projekat ovog mešovitog tima FTN-a i Univerziteta Šenžen je algoritam CDNBye, koji rešava problem nedovoljnog propusnog opsega servera i problem direktnog prenosa u video industriji. Kada gledamo neki video na internetu naš računar komunicira direktno sa serverom. 

Ovaj proizvod će omogućiti da se video podaci ne uzimaju samo sa servera nego i od drugih korisnika koji gledaju isti video tog trenutka. Na taj način se ubrzava prenos podataka, povećava kvalitet, štedi propusni opseg mreže, a time i novac provajderima. Algoritam pomoću veštačke inteligencije sam odlučuje od koga će da preuzima podatke uzimajući u obzir vreme i distancu.

Planiraju formiranje startapa 

Naši dalji planovi su formiranje startapa i dalji proboj na svetsko tržište. Planiramo da pronađemo investitore koji bi podržali našu ideju: monetarno i mentorski. Nastavićemo ulaganje u istraživanje i razvoj i proširiti paletu proizvoda”, navodi Mijat. 

Pročitaj i: 
Amazon nije došao u Hrvatsku, a šta bi Srbija mogla da očekuje?

Uvoz kućnih računara u Jugoslaviju je legalizovan pre tačno 36 godina 

Pre nekoliko godina njegovo učešće na projektu solarne elektrifikacije Liberije bilo je izuzetno zapaženo. Tada je izabran sa timom stručnjaka da postavi nanosisteme sa oko 3.000 solarnih panela, te uspostavi distributivnu mrežu u 60 opština te afričke države.