“Stop IT mafiji” — taksisti najavili novi protest u Beogradu

Iako su usvojene izmene i dopune Zakona o prevozu putnika koje idu u prilog taksistima, nezadovoljstvo brzinom primene nove regulative ih ponovo izvodi na protest.

Nakon usvajanja izmena i dopuna u Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koje je Skupština izglasala pre mesec dana i koje idu u prilog zahtevima taksista, nasuprot digitalizacije u ovoj oblasti, taksisti su za danas ponovo najavili protest. Protest će trajati od 16 do 18h ispred zgrade Vlade.

Kao povod, navodi se nezadovoljstvo time što na tržištu postoje aplikacije za poručivanje vozila koje taksistima preotimaju delatnost.

Stop IT mafiji. Kolege, aplikacije za divlje taksiste, pod plaštom limo servisa, preotimaju nam delatnost. Čekali smo zakon, ali efekta nema.

Zakon koji je izglasan pre mesec dana već je počeo sa primenom, ali je period prilagođavanja ostavljen do početka februara. 

Da podsetimo, taksisti su tokom aprila i maja u više navrata blokirali grad protestnim vožnjama, nakon čega je oformljena radna grupa za izmenu regulative u ovoj oblasti. U radnoj grupi, za razliku od taksista, mesto nisu našli predstavnici IT sektora, a čak i nakon dva dopisa koje je Ministarstvu saobraćaja, a zatim i poslanicima Skupštine uputilo osam IT organizacija, novi Zakon je usvojen po hitnom postupku. U njemu se između ostalog, zabranjuje upotreba digitalnog taksimetra, kao i druge mere problematične za slobodu konkurencije i inovaciju u ovoj oblasti, o čemu smo detaljnije pisali u prošlom tekstu na ovu temu.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Nevenka Rangelov

Unesite termine za pretragu