StartupBlink: srpski startap ekosistem u top 50, ali Beograd nije među top 100 najrazvijenijih gradova

Od ostalih zemalja u regionu bolje od Srbije je rangirana jedino Bugarska, a u top 50 su još i Rumunija, Mađarska, Grčka, Slovenija i Hrvatska.

Marija Milutinović
10/09/2019

StartupBlink je objavio godišnje istraživanje koje obuhvata 100 zemalja i više od 1.000 gradova rangirajući ih prema stepenu razvoja startap ekosistema. Prema ovom istraživanju Srbija se nalazi na 36. mestu, dok je Beograd očekivano najbolje rangiran srpski grad na listi i nalazi se na 115. mestu. Srbija se u odnosu na rang od pre dve godine popravila za 13 pozicija, dok je Beograd pao za jednu poziciju niže.

Srbija je prema ovom istraživanju jedina zemlja koja se nalazi u top 50 država, a da nema grad koji je u prvih 100. Od ostalih srpskih gradova na 184. mestu se nalazi Novi Sad koji je u odnosu na 2017. godinu skočio za devet pozicija i Niš koji je padom za 40 mesta dospeo na 904. mesto na tabeli.

Bugarska prva u regionu

Od ostalih zemalja u regionu ispred Srbije se nalazi jedino Bugarska i to odmah iznad naše zemlje, a u top 50 su još i Rumunija na 38. mestu i Mađarska na 39. mestu, koje su se u odnosu na period od pre dve godine pozicionirale za po 10 mesta niže, Grčka na 42. mestu, Slovenija je na 48. poziciji i Hrvatska na 50. mestu. Severna Makedonija je na 55, dok je BIH na 78, a poslednja je Albanija na 85. poziciji. Od zemalja u regionu na listi prvih 100 zemalja se jedino nije našla Crna Gora.

Ako u obzir uzmemo rangiranje gradova, u prvih 100 su samo Sofija koja zauzima 88. mesto, Budimpešta na 89. mestu i Bukurešt koji zauzima 97. poziciju. Rumunija svoj dobar položaj opravdava postojanjem 215 startapa, i radom tri univerziteta, sa solidnom bazom IT talenta koja se konstantno usavršava. Dve zemlje u regionu koje su članice EU, a čiji se glavni gradovi ne nalaze u top 100 su Grčka i Hrvatska. Atina se nalazi na 101.mestu, dok se Zagreb po razvijenosti startap ekosistema nalazi odmah ispod Beograda — na 116. mestu, Ljubljana je 128. na listi. Ostali glavni gradovi nalaze se u top 500, pa tako Skoplje zauziima 246, Sarajevo 375, a Tirana 488. mesto.

Razlike u odnosu na Startup Genome istraživanje

Nija na odmet uporediti ovo istraživanje sa čuvenim godišnjim izveštajem Startup Genome-a o startap ekosistemima. U tom smislu, StartupBlink meri startap ekosisteme širom sveta isključivo kroz kvantitativne parametre, dok Startup Genome daje nešto širu sliku zbog anketa koje popunjavaju i preduzetnici, pa je delom i zbog toga dobro pozicioniran. Zanimljivo je da StartupBlink u svom izveštaju objavljuje kompletan ranking i da u njega uključuje i gradove i zemlje, tako da možemo da vidimo kako se kotiramo po oba ta parametra, kažu iz Inicijative „Digitalna Srbija”.

Srbija je među prvim zemljama u regionu, a pored toga je i najviše pozicionirana država koja nema grad u top 100. Imajući u vidu ovaj podatak, kao i blizinu i povezanost Beograda i Novog Sada, smatramo da je pristup Startup Genome-a prikladniji. Svedoci smo da se startapi iz oba ova grada međusobno dobro poznaju, učestvuju u istim programima i na kraju, dobijaju investicije od istih fondova, što su sve karakteristike potrebne da zajedno čine jedan „ekosistem”.

Ekosistem Severne Amerike standardno dominantan

Očekivano, ekosistem Sjedinjenih Američkih Država najbolje je razvijen u svetu, a to je potcrtano i činjenicom da se u top 10 gradova, nalazi čak šest iz SAD i to San Francisko na prvom, Njujork na drugom, Los Anđeles na četvrtom, Boston na petom, Čikago na osmom i Sijetl na devetom mestu. San Francisko već duže vreme drži lidersku poziciju, a ističe se podatak da u ovom gradu postoji više od 5.000 startapa.

Na listi top 10 zemalja prve četiri pozicije su ostale nepromenjene. Na prvom mestu su SAD, a prate ih Velika Britanija, Kanada i Izrael. Na samom vrhu liste su se po prvi put našle Australija, Holandija i Španija. U top 5 zemlja nalaze se čak četiri u kojima je engleski jezik maternji (SAD, Velika Britanija, Kanada i Australija), dok su Izrael, Holandija i Švedska države koje su se našle u prvih 10 država, a čiji građani dobro vladaju ovim jezikom.

Iako je visok stepen rasta startap ekosistema rezervisan za velike i ekonomski razvijene zemlje, ohrabrujuć podatak je da se u top 20 zemalja našlo čak osam država koje imaju manje od 10 miliona stanovnika.

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

utorak, 10. Septembar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije