Startup Genome izveštaj — Evropa i Severna Amerika više ne dominiraju među fintech startapima

Izveštaj pokazuje i da je digitalno bankarstvo u porastu, kao i da je povećan broj partnerstava među startapima u polju finansijskih tehnologija.

Marko Marković
25/11/2020

Organizacija Startup Genome je objavila izveštaj o globalnim fintech startap ekosistema, u kome se može pročitati da je oblast Azije i Okeanije oko Tihog okeana sustigla Severnu Ameriku po broju ekosistema među 20 najrazvijenijih.

Na istoj listi prvih pet mesta zauzimaju ekosistemi Silicijumske doline, Njujorka, Londona, Singapura i Pekinga, a istraženo je ukupno 270 ekosistema. Evropa i Severna Amerika, koje su do sada dominirale u ovoj oblasti, izgubile su tu poziciju u poslednjih godinu dana.

Na tabeli može da se vidi 20 najrazvijenijih ekosistema koji su ocenjivani na osnovu šest faktora. Po mišljenju Startup Genome-a, oni nadmašuju ostatak sveta u pružanju okruženja bogatog resursima neophodnim da fintech startapi uspeju.

Nijedna region ne dominira ovogodišnjom listom, mada su na nivou država SAD vrlo uspešne sa šest mesta među prvih 20. Severnoamerički ekosistemimi su obezbedili sedam pozicija, isto koliko i oblast Azije i Tihog okeana, dok su se evropski zaustavili na pet. Zanimljivo je da se dva ekosistema koja se nalaze na ovoj listi ne nalaze na listi opštoj listi 30 najrazvijenijih ekosistema na svetu: Džakarta i Mumbaj.

Tri najvažnija faktora uspeha za celokupnu ocenu bili su učinak, finansiranje, i talent i iskustvo.

Njujork je pobedio London na osnovu učinka zbog toga što je imao najviše prodaja fintech startapa u poslednjih pet godina, kao i drugi najveći broj prodaja vrednijih od 50 miliona dolara. Njujork je takođe bio drugi po finansiraju u seriji B i treći po finansiranju u ranim fazama. Ipak, bitno je napomenuti da je London bio uspešniji od Njujorka po broju „jednoroga” (startapa koji vrede više od milijardu dolara).

Singapur je dodatno učvrstio svoju poziciju globalnog fintech haba, a ove godine je prestigao Peking na listi. Pozicija Singapura je napredovala zbog ulaganja u ekosistem kroz finansiranja u ranoj fazi.

Šangaj je na šestom mestu, ali veoma blizu Pekinga zahvaljujući dobrim ocenama u serijama B finansiranja, prodajama startapa u vrednostima većim od 50 miliona dolara, kao i broju jednoroga.

Pored fintech ekosistema koja su očekivana na listi, tu se nalaze i Džakarta, Mumbaj i Sao Paulo, koji su se u top 20 našli zbog povećanog broja prodaja iznad 50 miliona dolara i bolje finansiranja. Takođe, Džakarta je iznedrila dva jednoroga, Mumbaj jednog, a Sao Paulo tri u periodu dok je istraživanje trajalo.

Od ostalih rezultata izveštaja zanimljivo je pomenuti da je finansiranje evropskih fintech startapa nastavilo polako da raste u svim fazama i sa doslednim rastom jednoroga. Digitalno bankarstvo takođe očigledno raste, a sve više se koristi i veštačka inteligencija u ovoj oblasti. Čini se i da su mnogi startapi shvatili da je mnogo isplativije sarađivati nego takmičiti se, pa je povećan broj partnerstava između novih i starih startapa, kao i između fintech-a i igrača iz drugih polja.

Podsećamo da je na sveobuhvatnoj listi objavljenoj u junu, koja poredi čitave startap ekosisteme, beogradsko-novosadski ekosistem zauzeo peto mesto po broju blokčejn developera. Zavidan rezultat smo pokazali i u podesktoru video-igara.

Marko Marković

Objavio/la članak.

sreda, 25. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ