Godišnje istraživanje Startup Genome: Srbija peta na svetu po broju blockchain developera

Dve godine za redom postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti u Srbiji.

Tomislav Jelesijević
25/06/2020

Danas je objavljeno ovogodišnje izdanje redovnog istraživanja američke organizacije Startup Genome, s dva ključna rezultata za srpsku IT scenu ‒ startap tržište Beograda i Novog Sada postiže vrednost od 502 miliona dolara, a Srbija je po broju blockchain developera u svetu na petom mestu među analiziranim zemljama.

Ovogodišnje izdanje je najopširnije do sad, kad se pogleda broj analiziranih zemalja, ukupno je analizirano 300 startap ekosistema. Za našu scenu ovaj podatak je značajan pošto se stiče daleko realnija slika u odnosu na prethodnu godinu, kada su u analizi učestvovala 54 ekosistema.

Blockchain i video-igre pokazuju najveći potencijal

Izveštaj prepoznaje drugu godinu zaredom blockchain i video-igre kao podsektore sa najvećim potencijalom, paralelno posmatra rast u domenu domaće industrije video-igara kroz dve velike akvizicije ‒ novosadski 3Lateral i Eipix su postali deo Epic Games-a i Playrixa, ali i kroz uspehe kompanije Nordeus, čija igra Top Eleven beleži 220 miliona registrovanih korisnika.

„Mislim da će naše iskustvo u pokretanju uspešnih startapa biti vrlo značajno kad prođe pandemija. Uz to, snažan fokus na gejming koji imamo, kao i finansijski efikasna rešenja za globalne teme i probleme, idu nam u prilog za bolju budućnost naše scene”, objašnjava suosnivač kompanije Nordeus Branko Milutinović.

Kada se govori o blockchain startapima koji se ističu sa domaće scene, izveštaj pominje MobileGo (vrednost: 56 miliona dolara) i Origin Trail (vrednost: 22 miliona dolara).

Najniža ocena za nivo investiranja u startape

Jedan od negativnih aspekata je da je po drugi put Srbija vrednovana najnižom ocenom prema nivou investiranja u startape. Analizom je utvrđeno da je prosečna plata domaćih developera na godišnjem nivou 17.000 dolara, a to je iznos koji je dva i po puta manji od svetskog proseka. Ipak, važno je da Startup Genome prepoznaje Srbiju kao talentovano područje, pošto naše inženjere klasifikuje kao visoko-kvalitetne, i svrstava među prvih pet pozicija na svetu prema pokazanom talentu.

„Osim što je važno za krojenje slike Srbije u svetu, ovo istraživanje je važno i zato što nam omogućava da u isto vreme vidimo kako se naš ekosistem pozicionira u odnosu na druge startap ekosisteme u svetu i mapiramo jake strane koje možemo da koristimo kao poluge, kao i jazove koje treba da premostimo za dalji rast našeg ekosistema i napredak na polju tehnološkog preduzetništva”, objašnjava direktor Inicijative „Digitalna Srbija” Nebojša Đurđević.

Deo koji je posvećen analizi COVID-19 i njenog uticaja na startape beleži da četiri od deset startapa ne raspolaže finansijskim sredstvima za poslovanje duže od naredna tri meseca. Podsetimo se i nedavnog istraživanja Inicijative „Digitalna Srbija” koje je pokazalo da svaki 10. domaći startap strahuje da će se ugasiti zbog pandemije.

Tomislav Jelesijević

Objavio/la članak.

četvrtak, 25. Jun, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije