Startuj dok si mlad, dok imaš vremena za brdo fejlova

Mark Suster je jedan od poznatijih VC investitora u SAD, pre svega zbog njegovog popularnog i generalno sjajnog bloga. Fan sam čovekovog rada, a jedan od njegovih najboljih članaka smo uz dozvolu preneli ovde prošle godine. Kako sada i uz burek gledam snimke startap predavanja (ili poneki reality show) pre neki dan sam naleteo na

Vukašin Stojkov
11/06/2013

Mark Suster je jedan od poznatijih VC investitora u SAD, pre svega zbog njegovog popularnog i generalno sjajnog bloga. Fan sam čovekovog rada, a jedan od njegovih najboljih članaka smo uz dozvolu preneli ovde prošle godine.

Kako sada i uz burek gledam snimke startap predavanja (ili poneki reality show) pre neki dan sam naleteo na jedno njegovo predavanje u kome kaže, izmedju ostalog:

Moja prva greška je bila to što nisam krenuo dovoljno mlad, krenuo sam u 31-oj.”

U 31-oj je kasno? Wut?

very-youngBudući da sam započeo svoj prvi* startap upravo u toj 31-oj, malo sam zastao ovde i zamislio se. Njegov argument je sledeći – statistički gledano prva stvar koju pokrenete verovatno neće uspeti, neće ni druga, a zbog toga što je teško naučiti kako se prave proizvodi, kako se marketuju, prodaju, kako se zapošljava, gradi tim…

Što ste mladji to ste u boljoj poziciji da kroz praksu razvijete sve ove neophodne veštine i time povećate mogućnost za uspeh naredne stvari koju pokrenete. S godinama je, naprosto, sve teže, naročito kada u igru udju deca, očekivanja, krediti za stan…

Nešto slično je na prvom Startup Standupu pričao Branko iz Nordeusa, koji je u tom sjajnom govoru (obavezno vidi ako nisi) kao alternativu preporučio rad u nekom startapu, za šta verujem da je skroz kvalitetna opcija za one koji žele da izgrade preduzetničku karijeru.

Nazad na Marka Sustera – zašto je jedina stvar koju bi izmenio u svojoj veoma uspešnoj preduzetničkoj karijeri to da bi krenuo 10 godina ranije, koliko preduzetnika mladjih od 20 godina mu pičuje svakog meseca, i još druge korisne i interesantne stvari saznajte u ovom klipu.

Da se razumemo

Daleko od toga da je nemoguće pokrenuti uspešan startap ako ste “stari”, ako imate preko 22 recimo – što je i sam Suster dokazao svojim primerom. Samo je dosta lakše ako krenete ranije i iskalite se.

Naročito ako u svom okruženju imate i fenomenalne akcije kao što je Startap ekskurzija koju je prošle nedelje sprovela ekipa iz moje organizacije, kakvih u “moje vreme” nije bilo. Stoga iskoristite ovakve prilike, dignite dupe, odvažite se i igrajte.

Još jedna bitna stvar – ma koliko u startap svetu svi mantrali da je “fejl OK” (pa i autor ovog članka u naslovu), ma koliko da se iz neuspeha najbolje uči, ovo nikako ne znači da se ne treba truditi i da su svi fejlovi OK i konstruktivni.

Ako se ne trudite da uspete iz prve, a to je uspeo Suster, Branko, a i ja i moj partner se veoma trudimo, šanse su da i nećete puno toga naučiti.

Za kraj, bez obzira na godine, jedini siguran način da fejlujete je da ništa ne probate. (Koliko je kliše, toliko je tako.)

*Prvi “pravi”, ne računam 3 zamalo-startapa sa kojima sam fejlovao i SEE ICT za koji bi se moglo reći da je startap.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

utorak, 11. Jun, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije