Kako će izgledati 2016. godina za startape u Jugoistočnoj Evropi?

2016. godina će biti uzbudljiva godina za startape i prikupljanje seed investicija u jugoistočnoj Evropi. Sa druge strane, kompanije koje sa lakoćom budu sakupile novac u pre-seed ili seed rundama ove godine, suočiće se sa pravim krvoprolićem u 2017. Vratimo se na sadašnjost - 2016. će biti nerealno optimistična godina za startape iz ovog regiona.

Kako je Nova godina prošla, a sve novogodišnje odluke koje smo doneli su već zaboravljene,  pretpostavio sam da više nema opasnosti da vam uništim praznično raspoloženje i da mogu slobodno da napišem par stvari o tome šta nas očekuje ove godine.

U 2016. godini, lokalnim kompanijama će biti dostupno više početnog kapitala

U regionu, (ali i ostatku Evrope) javljaju se 3 trenda:

Novooformljeni fondovi su konačno sakupili novac, uglavnom iz EU i započeće investiranje u 2016.  Tako će SpeedInvest, JT, SCV, Eleven, LauncHub i nekolicina drugih početi da ispisuju čekove. Iako će većina sredstava biti namenjena za kompanije koje su u kasnijoj fazi i za follow on runde kada su u pitanju kompanije u koje su ovi fondovi već ulagali, određeni deo novca biće dostupan i za nove, pre-seed i seed runde.

Akceleratori zasigurno postaju velika stvar u Evropi. Evropski akceleratori i inkubatori su bili u mogućnosti da sakupe više kapitala za investicije, uglavnom institucionalnog (vlada i EU) i korporativnog karaktera,  što znači da će u 2016. morati da ga raspodele. Takođe, u Americi, popularnost akceleratora drastično opada, osim kada su u pitanju par njih koji uspevaju da pokažu prave rezultate. Percepcija akceleratora se izmenila do te mere da se ulazak startapa u akcelerator poima kao veoma negativna stvar od strane follow-on investitora. Zbog toga se može očekivati da će deo akceleratora sa one strane okeana aktivno početi da razmatra druge delove sveta, što uključuje i naš region, za nove prilike za investiranje.

Vlade će postajati sve aktivnije kada je  investiranje u startape u pitanju. Iako su vlade  generalno jako spore i inertne, velika količina novca iz evropskih fondova postaje dostupna regionalnim vlastima i oni neće propustiti priliku da ih iskoriste.  Dakle, vlade će uzeti fondove Evropske Unije i podeliti ih ili tako što će se duplirati runde privatnog kapitala ili jednostavno, tako što će ih davati besplatno, kao donacije. Ovo će imati prilično negativan uticaj na razvoj startap ekosistema, ali će zasigurno i olakšati startapima prikupljanje kapitala.

Manje kapitala za kasnije faze

S druge strane, dešava se dosta stvari koje će rezultirati sa manje dostupnog kapitala za investiranje u kasnije faze. Bitno je napomenuti ovde, da “investicije u kasnije faze” u našem regionu zapravo podrazumevaju seed runde u rečniku  Silicijumske Doline – runde ispod ili oko milion dolara.  Serije A, B ili kasnije runde imaju drugačiju dinamiku, tako da je teško zamisliti da će dovoljno startapa iz jugoistočne Evrope dostići ove faze, kako bi zaista promenili ukupnu dinamiku na ovim prostorima.

Tako da, iz naše perspektive, investitori u kasnijim fazama su zapravo Micro VC fondovi. I očekuju ih teška vremena. Naime, 2014. je bila rekordna godina za  prikupljanje sredstava za ove fondove. Sa tipičnim investicionim rokom od 3 godine, većina mikro VC-eva će morati da započne prikupljanje novca za sledeće fondove već krajem 2016. godine kako bi završili tokom 2017. Njihov uspeh u prikupljanju sredstava za naredne runde će uglavnom zavisiti od učinka trenutnog portfolia.  A kako je većina ovih portfolija nastala usled straha od potencijalnog gubitka povoljne prilike (potential next unicorn?!), usled pritiska za podelom novca koji dolazi od njihovih investitora, ili jednostavno usled klasičnog hajpa, naredno prikupljanje sredstava  predstavljaće izazov.

Ne, ovo nije priča o balonu…

Balon neće eksplodirati u 2016 – ali čak da se to i desi, proći će određeno vreme pre nego što mi to osetimo. Ipak, hajp oko investiranja u rane faze, lov na jednoroge, i trend pucanja u mraku po principu “i ćorava koka ubode neko zrno” je definitvno u opadanju.

Skorašnje istraživanje privatnih investitora vezano za rane faze, sprovedeno od strane Visible-a, pokazuje da su “investitori manje impresionirani kvalitetom kompanije i da se plaše kontinuiranog pooštravanja uslova za pristup kapitalu.

“The Series A squeeze” je stvarnost, a nastavak investiranja nakon seed rundi je sve ređi, uzimajući u obzir broj kompanija koje podižu angel/seed kapital.” Ceo izveštaj možete naći ovde.

Startap Dolina Smrti

  1. godina će najverovatnije biti dobra godina za prikupljanje novca za pre-seed i seed runde od regionalnih investitora. Ipak, nedostatak follow on finansiranja će biti jak udarac za dosta kompanija u 2017. godini. Gledamo u pravo krvoproliće, odnosno Dolinu Smrti, u naredne 2 godine.

Dobre kompanije, odnosno one koje su u stanju da dokažu da imaju zdrave parametre svog poslovnog modela (unit economics), moći će da dođu do investicije i nastave da rastu, ali s druge strane, mnoge kompanije koje uspeju da dođu do inicijalne runde investicija u 2016, moraće da se zatvore u 2017. Ovo je zapravo nešto što su preduzetnici i investitori u razvijenim tržištima predvideli pre nekoliko godina – samo jedan od primera možete naći ovde – a u narednih godinu ili dve, počeće da se oseća i na ovom podneblju.

Sve više dostupnog početnog kapitala u regionu, i sve manje “follow on” dolara od Micro VC-eva, drastično povećava mogućnost da regionalni startapi u naredne 2 godine započnu šetnju Dolinom Smrti.

Ovaj tekst je orginalno objavljen na StartLabs Seed Thoughts 25.01.2015.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Nebojša Lazić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu