Šta treba da zaključimo iz aktivnosti Harvarda? Školska 2020/21 će biti onlajn

Zimski semestar u kampusu radiće na 40 odsto kapaciteta, prvenstveno za brucoše.

U ovoj i prethodnoj nedelji više elitnih američkih univerziteta donelo je prve odluke o tome kako će zimski semestar sledeće akademske godine izgledati, i u ovom trenutku one se uglavnom podudaraju. Sudeći po donetim merama, važne institucije američkog obrazovanja prepoznale su da će sledeća godina biti puna neizvesnosti. 

Prvo je tokom protekle nedelje Univerzitet Jejl odlučio da će od jeseni u kampusu moći da borave brucoši, dok se prognozira da bi u narednom semestru, ako kapacitet ostane na istom ograničenju, na njihovom mestu bili studenti viših godina. Kada je reč o nastavi, biće dostupna svima ‒ onlajn.

Kako navodi CNN, juče se oglasio i Harvard sa sličnim odlukama. Kampus će raditi na otprilike 40 odsto od ukupnog kapaciteta, takođe prvenstveno namenjen brucošima, ali i studentima kojima je neophodno da budu u kampusu dok studiraju. Svi kursevi imaće onlajn podršku i tako će omogućiti studije na daljinu, onima koji ne mogu da budu u kampusu na početku akademske godine. Ukoliko se ovo ograničenja kapaciteta zadrži, planirana je smena u narednom semestru, kada će studenti druge godine doći na mesta brucoša.

Ovakve mere objavio je i Prinston Univerzitet, uz informaciju da će postojati mogućnost da se cena školarine u narednoj akademskoj godini umanji za deset odsto. A kada je reč o merama zaštite tokom života u domu, biće usklađene sa neophodnim propisima koji uključuju nošenje maski unutar doma, nedeljna testiranja, socijalnu distancu i ostale neophodne postupke za bezbedan boravak.

Ipak, postavlja se jedno važno pitanje. Ostavimo po stranu da je važan deo studentskog života povezivanje i upoznavanje osoba relevatninh za dalje školovanje i karijeru, iako je i to jedan od važnih koraka ‒ šta se dešava ukoliko student ne može da uči od kuće?

Podsetimo se istraživanja sprovedenog na uzorku od pet miliona američkih učenika, gde je utvrđeno da je nivo stečenog znanja tokom pandemije daleko manji nego u normalnim okolnostima. A šta se dešava sa visokim obrazovanjem u Srbiji? Istraživanje koje je tokom pandemije sproveo NajStudent pokazalo je da 1.000 studenata (na uzorku od 1.477 ispitanih) misli da lošije stiče znanja tokom pandemije.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu