Srpska naučnica prva žena na čelu prestižnog Tehničkog fakulteta Tandon u Njujorku

Jelena Kovačević, rođena Beograđanka, prekinula je tradiciju dugu 164 godine i postala prva žena dekan Tehničkog fakulteta Tandon na njujorškom univerzitetu.

Kada je u avgustu 2018. godine postala dekan ovog prestižnog njujorškog fakulteta, Jelena Kovačević rođena Beograđanka i ćerka čuvenog Živorada Kovačevića akademika, ambasadora Jugoslavije u SAD i bivšeg gradonačelnika Beograda upisala se u istoriju ovog fakulteta kao prva žena koja je došla na čelo ove institucije osnovane još sredinom 19.veka. Ovaj profesionalni uspeh praćen je čak i interesovanjem za njen privatni život, pa je nedavno New York Times posvetio ceo tekst njoj i njenim privatnim i poslovnim navikama.

Jelena je svoje obrazovanje započela u Srbiji u kojoj je završila Matematičku gimnaziju i nakon petogodišnjih studija na beogradskom ETF-u odlazi u Ameriku gde nastavlja postdiplomske studije. Doktorsku disertaciju odbranila je na Univerzitetu Kolumbija na kom dobija zvanje doktora elektrotehničkih nauka.

Svoju karijeru započela je u Bell Labs u Mari Hilu u Njujorku, a nakon toga, počinje svoju profesorsku karijeru kao vanredna profesorka na Kolumbiji, kasnije kao  profesorka u oblasti biomedicinskog inženjeringa i šefica odseka za elektrotehniku ​​i računarstvo na Univerzitetu Carnegie Mellon na kom je radila čak 15 godina.

Oblast istraživanja kojom se Jelena bavi već 30 godina obuhvata obradu signala, biomedicinski inženjering i data science, a autor je i nekoliko knjiga među kojima su najpoznatije “Kodiranje podopsega zasnovano na wavelet transformaciji” (Wavelets and Subband Coding) i “Osnove obrade signala” (Foundations of Signal Processing).

Tehnički fakultet Tandon Univerziteta u Njujorku (NYU’s Tandon School of Engineering) kojim Jelena rukovodi već skoro godinu dana drugi je najstariji privatni fakultet u oblasti tehničkih nauka, koji su u njegovoj istoriji dugoj više od 160 godina pohađali neki od najistaknuijih ljudi u ovoj oblasti i dobitnici najprestižnijih nagrada u domenu tehničkih nauka.

Predstavljamo poslodavca
logo-8-1.png

PRODYNA

Teamgeist! Be part of the team that turns brilliant ideas into brilliant software.

PRODYNA is an innovative IT consultancy specialized on the topic of digital business. We consult companies through the processes of business transformation, and develop the custom software applications and systems.

Marija Milutinović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu