Srbija odlučila da je Huawei pouzdana kompanija – otvoren Centar za inovacije i razvoj digitalizacije

„Srbija sa Huawei-jem priprema još mnoge tehnologije koje su preduslov za uvođenje 5G."

Huawei Centar za inovacije i razvoj digitalizacije otvoren je danas u Beogradu, što bi u skladu sa sporazumom iz Vašingtona, trebalo da znači da Srbija doživljava kinesku kompaniju kao pouzdanog dobavljača.

Nedavno potpisani sporazum, koji stavlja akcenat na normalizaciju ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, zabranjuje upotrebu 5G opreme koju isporučuje, kako je navedeno, „nepouzdan dobavljač”.

Centar je upravo zamišljen kao mesto gde će lokalni talenti i partneri moći da se usavršavaju i dolaza do novih rešenja, a tu će biti i „predstavljeno 5G okruženje, kao i primeri najbolje 5G prakse”.

Prilikom otvaranja novog centra, ukazano je na to da postoji fokus na saradnju Srbije u vezi sa 5G mrežom, ali i da naša zemlja sa Huawei-jem priprema još mnoge tehnologije koje su preduslov za uvođenje 5G.

Tri osnovne tačke saradnje su: uvođenje veštačke inteligencije, uvođenje računarskih učionica i uvođenje pametnih gradova. Najavljeno je da bi u svim ovim poduhvatima kineski gigant trebalo da učestvuje.

U oktobru je najavljeno otvaranje Instituta za razvoj veštačke inteligencije.

Do septembra 2021. treba da se završi digitalizacija obrazovanja — u prevodu, sve škole treba da budu povezane na brzi bežični internet i da budu obezbeđeni digitalni udžbenici. Huawei bi trebalo sa Kancelarijom za IT da uradi zajedničku Platformu za pametno obrazovanje  i počne postepeno sa uvođenjem veštačke inteligencije.

Poslednje, i najambicioznije, planirano je da 10 gradova u Srbiji uvede koncept pametnog grada u skladu sa programom „Srbija 2025”, na čemu takođe treba da se sarađuje sa Huawei-jem.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu