Nadležni tvrde: Pre uvođenja 5G u Srbiju rešiće se pitanje bezbednosti podataka građana

Šta znači termin „nepouzdani dobavljač” 5G opreme iz dokumenta potpisanog u Vašingtonu?

Kada govorimo o bezbednosti interneta u Srbiji je doneta sva potrebna regulativa, kaže za Startit Dnevnik pomoćnica ministra trgovine, telekomunikacija i turizma, Irini Reljin. Što se tiče tehničkih uslova za opremu u mrežama elektronskih komunikacija je nadležna Regulatorna agencija za elektronske komunkacije (RATEL). Pre izgradnje 5G mreže, u resornom ministartsvu pretpostavljaju da će Agencija morati da objavi tehničke uslove koji se odnose na pouzdanost opreme sa stanovišta zaštite podataka.

Mrežu će moći da grade tri operatora, a opremu će proveravati RATEL, piše u dokumentima koja je donela naša država. Onaj dokumen koji je pre nekoliko dana potpisan u Vašingtonu uveo je nove nedoumice u ovom polju. U njemu se pominje odsustvo saradnje s „nepouzdanim dobavljačima” 5G opreme. Međutim, javnosti za sada nije objašnjeno šta se misli pod tim terminom i da li se to eventualno odnosi na kineski Huawei, koji je, kod nekih operatora, viđen za glavnog dobavljača ove opreme?

Kvalitet opreme kontroliše RATEL

Ono što je sigurno, 5G opremu u Srbiji niko ne mora da menja, jer ona još ne postoji. Prebalo bi da se pojavi već u početkom godine, za kada je, zbog pandemije, odložena Aukciju za kupovinu frekventnog spektra.

„Mi smo pripremili Pravilnik o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola operatorima za korišćenje tih frekvencija. One se kreću u zlatnoj sredini spektra, a sam postupak će sprovesti Regulatorna agencija za elektronske komunikacije RATEL. Kvalitet opreme kontroliše ta institucija”, objašnjava Reljin. 

Sami operatori su ti koji će birati i postavljati opremu

Na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama, doneti pravilnik propisuje uslove koji su na tehnološki neutralnoj osnovi. To znači nije moguće zabraniti korišćenje opreme određenog proizvođača, već uslovi moraju biti jednaki za sve. Ono što će se ograničiti jeste broj operatora. Frekvencije mogu da dobiju samo tri, koji daju najbolje ponude. Država je tu da reguiše, a ponuđači da grade mrežu. 

„Aukcija je otvorena za sve, a mi imamo sreću da u zemlji imamo pouzdane operatore s mnogo interenacionalnog iskustva. U dosadašnjim razgovorima su sva tri trenutna operatora iskazala zainteresovanost da se prošire i na 5G spektar. Sami operatori su ti koji će birati i postavljati opremu, a država proverava da li je sve u skladu s regulativom.”

Uvođenjem 5G spektra bi se zračenje neznatno povećalo

Kada govorimo o bezbednosti i zdravlju građana, Reljin kaže da se merenja obavljaju kontinuirano i da je po tom pitanju sve u redu te da su podaci dostupni na sajtu RATEL-a.  

Uvođenjem 5G spektra bi se nejonizujuće zračenje, koje je inače bezbedno po zdravlje ljudi i biodiverzitet, neznatno povećalo. Takođe, u istoriju bi najverovatnije u bliskoj budućnosti otišle 2G i 3G bazne stanice koje troše znatno više energije, manje su efikasne i štete okolini i ljudima više nego tehnologije koje dolaze. 

Nova generaciija mobilne mreže će doprineti privrednom razvoju

Kako se scene paljenja baznih stanica, kakve smo imali prilike da viđamo po svetu, ne bi desile i u Srbiji, resorno ministartsvo organizuje radionice i predavanja kako bi se javnost edukovala. 

Reljin veruje da će nova generaciija mobilne mreže pre svega doprineti privrednom razvoju. Tome je donekle služila i nedavno ugašena 5G baza u Naučno-tehnološkom parku, pomoću koje su preduzetnici mogli da isprobaju neke od svojih inovativnih proizvoda.

Napomena: Prvi pasus je naknadno dopunjen dodatnim informacijama, koje nisu promenile suštinu prvobitno objavljenog teksta, već su unete kao pojašnjenje. 

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu