Srbija dobila predstavnika na najvećem evropskom takmičenju za cleantech i energy startape

Typhoon Hil biće naš predstavnik na globalnom finalu Power Up! izazova, publika najviše naklonjena projektu White Lemur-a.

Treće po redu regionalno Power Up! finale održano u Srbiji, a prvo koje je zbog pandemije u potpunosti održano online, dobilo je juče novog predstavnika na ovogodišnjem globalnom finalu. Prvo mesto prema odluci stručnog žirija osvojio je projekat Typhoon Hil-a koji je predstavio univerzalni operativni sistem za agregaciju i kontrolu svih distribuiranih enegetskih resursa i pametih uređaja u energetskoj mreži. Nagradu publike odneo je White Lemur sa projektom biorazgradivih zamena za petrohemijske materijale.

Ove godine pristiglo je 425 prijava. Fokus je bio na istim oblastima kao i do sada: energije, čiste tehnologije, mobilnost, sajber bezbednost, pametni gradovi i čist vazduh. Takmičenje je organizovano u okviru InnoEnergy Huba Srbija, koji je vođen od strane Startita. Pobednički timovi svih nacionalnih i regionalnih finala predstaviće se na velikom finalu 3. juna u Krakovu. Tamo će imati priliku da osvoje nagradu od 50.000 i investiciju od 150.000 do nekoliko miliona evra.

Pored dva nagrađena projekta, na završnom takmičenju učestvovali su i:

  • EnergyPulse –  Uređaj za prikupljanje podataka i optimizaciju industrijskih procesa.
  • Nanobile – Sistem za optimizaciju parkinga na javnim i privatnim parkinzima.
  • CYRBS – Novi kočioni sistem koji utiče na smanjenje potrošnje goriva.
  • OdoRide – Odo je održivo rešenje za transport ljudi i robe kroz centre pametnih gradova, čineći ih pametnijim prilikom svake vožnje – Odo Ride prevozi ljude, a Odo Carry robu.

Pobednički projekat – Typhoon Hil

Ovogodišnji pobednik i predstavnik globalnog finala je Typhoon Hil koji je predstavio univerzalni operativni sistem koji omogućava agregaciju i kontrolu svih distribuiranih enegetskih resursa i pametih uređaja. Pobednik je osvojio 10.000 dolara u AWS (Amazon Web Servis) kreditima. 

„Ove godine takmičenje je imalo jaku konkurenciju i bili smo iznenađeni koliko su bile kvalitetne ideje. Prezadovoljni smo da nas je u takvoj konkurenciji žiri prepoznao kao pobedničko rešenje”, izjavio je Aleksandar Kavgić iz Typhoon Hil-a. 

U osvrtu na celokupan proces pripreme za takmičenje prepoznao je veliku vrednost bootcamp procesa: „Bootcampovi su se pokazali jedan od najvrednijih delova takmičenja jer su nam članovi bootcamp timova skrenuli pažnju na različite aspekte pitcha koje inače ne bismo promenili i samim tim verovatno ne bismo ni pobedili. Bili su od velike koristi u organizaciji cele prezentacije i za celokupnu prezentaciju biznis plana”.

Typhoon Hil je predstavio UEGOS (Universal Energy Gateway Operating System) – sistem koji je osmišljen sa namerom da se reše problemi koji nastaju sa sve većim brojem „zelenih” uređaja na energetskoj mreži koji vrlo često mogu da prouzrokuju preveliko opterećenje mreže. Uzrok problema je u strukturi mreže koja nije promenjena sto godina i podrazumeva jednosmeran protok energije. Prvobitno rešenje podrazumevalo je dodavanje novih gejtveja koji omogućavaju njihovu kontrolu i dvosmeran protok energije. Međutim, postoji problem u komunikaciji pošto zeleni uređaji koriste desetine drugačijih jezika i protokola za komunikaciju, a postojeći gejtveji podržavaju samo jedan ili dva.Time je onemogućena agregacija, monitoring i kontrola zelene energije dostpune na mreži.

Univerzalni operativni sistem koji je Typhoon Hil osmislio podržava sve protokole za komunikaciju i radiće na svim uređajima, zasnovan je na Python-u i Linux-u, i vrlo jednostavan za instaliranje i primenljiv na svim lokacijama. 

Iza ovog projekta stoji desetogodišnje iskustvo kompanije i saradnja sa mnogobrojnim klijetima koji već koriste neke od ovih protokola za komunikaciju i kojima je ovakva vrsta podrške potrebna. Univerzalni operativni sistem već postoji, a trenutno se radi na poboljšanju korisničkog interfejsa.

 Nagrada publike – White Lemur

Prema glasovima publike za favorita je izabran startap White Lemur sa projektom biorazgradivih zamena za petrohemijske materijale. Nagrađeni su sa 5.000 dolara u AWS kreditima.

„Nagrada publike nam je pokazala da imamo dosta veliku mrežu podrške ne samo u zemlji već i u inostranstvu i jako nam je drago da smo primećeni na tom nivou i da radimo nešto što je ispravno i što podržava veliki broj ljudi”, objašnjava Nikola Stanojević iz White Lemur-a.

Nikola kao jednu od značajnijih prednosti koje su u toku pripreme za takmičenje nastale izdvaja znatno bržu i efektniju organizaciju bootcamp-ova: „U odnosu na standardne bootcamp-ove u normalno doba u okviru ovogodišnje pripreme, u uslovima izolacije bile su brže i sažetije sesije koje su imale direktne savete. Odmah mi je rečeno šta da skratim, šta je previše, šta je premalo i šta je moguće ispercipirati za pola sata. Kada je malo sporiji model dosta se vremena gubi, obično ceo dan, da bi se dobili rezultati koje smo ovde imali za 40 minuta”.

Projekat SOMA nastao je iz potrebe klijenata sa kojima je kompanija sarađivala u prethodne dve godine, za biorazgradivim zamenama za polistiren i plastiku. Kompanija se odzvala na potrebu klijenata stvorivši Bioporin. Proizvod se uzgaja, ne proizvodi – nastaje u biološkom procesu koji ne zahteva upotrebu hemikalija. Ne proizvodi otpadne vode i na kraju se razgrađuje u organsko đubrivo.

Vrednost projekta već je prepoznata i podržan je od strane Fonda za inovacionu delatnost. Takođe je nacionalni pobednik na Future Agro Challenge-u – Innovations in AgriTech.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu