Nakon Hubova širom centralno-istočne Evrope, InnoEnergy kroz saradnju sa Startitom otvara InnoEnergy Hub Serbia. Ovaj projekat će nastojati da obogati domaću startap zajednicu aktivnostima za startape, studente, ali i veće kompanije, korporacije i naučne institute.

Kristo Balinov, razvojni direktor InnoEnergy-a za centralno-istočnu Evropu navodi da se mnogo toga promenilo u Srbiji i Beogradu u poslednjih dvadeset godina.

Vidimo mnogo novih mladih preduzetnika i kredibilnih i ambicioznih ljudi koji stvarno hoće da naprave promenu. Deluje kao da se ekosistem obnavlja i to u dobrom smeru, i vidimo priliku da sarađujemo sa ljudima koji su nosioci te promene.

Kristo takođe zaključuje da je mnogo bolje i produktivnije za Srbiju da ispita i implementira dobre prakse iz zemalja sličnih njoj.

Znate, glavna poenta otvaranja hubova nije da se zemlje povežu sa InnoEnergy-em, već da se zemlje iz centralno-istočne Evrope povežu između sebe. Na primer, Srbija ima mnogo toga da nauči od Slovenije, kao što bi mi u Poljskoj trebalo da učimo od Češke ili Slovačke.

Nažalost, zemlje koje imaju mnogo toga zajedničkog nisu do sada mnogo sarađivale. Možda je čak i produktivnije da Srbija uči od Estonije, nego od Nemačke. Jedan od naših glavnih ciljeva je da iniciramo i pojačamo ove veze i razmenu znanja i iskustava.

InnoEnergy operiše na tri linije:

Aktivnosti i prilike za startape

InnoEnergy Acceleration Primer

Što se tiče startapa, u martu ove godine, održaće se InnoEnergy Acceleration Primer u Beogradu. Ovo je pre-akceleratorski program za startape iz svih oblasti, a u nešto ranijoj fazi. Trajaće mesec dana, a startapi se mogu prijaviti do 4. marta.

PowerUp takmičenje

Startapi iz pomenutih pet oblasti imaće priliku da se u aprilu takmiče u Beogradu i izbore plasman na regionalno PowerUp finale, koje će se održati u Pragu, u junu ove godine. U Pragu će ih čekati velika prilika za povezivanje sa relevantnim regionalnim profesionalcima i novčane nagrade, a uskoro će biti više informacija o tome.

Highway i Boostway – investicioni programi

Pored edukacije i takmičenja, za startape iz Srbije biće otvorene i nove prilike za investiciju. Highway program podrazumeva mogućnost investicije do 120 hiljada evra u kešu u zamenu za udeo u vlasništvu malo zrelijeg startapa.

Boostway program targetira veće kompanije i funkcioniše po principu udela u profitu. Cifre idu do 200 hiljada evra, a ono što je zajedničko za oba programa je da su oba smart money za timove iz oblasti: energy, cleantech, smart cities, mobility i smog.

InnoEnergy je osnovan 2010. godine i podržan je od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Ukoliko želite da budete u toku sa novostima InnoEnergy Hub Serbia, možete ostaviti svoju mejl adresu ispod: