Investicije i razvojne prilike za srpski startap ekosistem — Startit i EIT pokreću InnoEnergy Hub Serbia

InnoEnergy Hub Serbia je projekat Startita i organizacije InnoEnergy nastao sa ciljem da osnaži i poveže domaću zajednicu u oblastima kao što su energija, cleantech i pametni gradovi.

Nakon Hubova širom centralno-istočne Evrope, InnoEnergy kroz saradnju sa Startitom otvara InnoEnergy Hub Serbia. Ovaj projekat će nastojati da obogati domaću startap zajednicu aktivnostima za startape, studente, ali i veće kompanije, korporacije i naučne institute.

Kristo Balinov, razvojni direktor InnoEnergy-a za centralno-istočnu Evropu navodi da se mnogo toga promenilo u Srbiji i Beogradu u poslednjih dvadeset godina.

Vidimo mnogo novih mladih preduzetnika i kredibilnih i ambicioznih ljudi koji stvarno hoće da naprave promenu. Deluje kao da se ekosistem obnavlja i to u dobrom smeru, i vidimo priliku da sarađujemo sa ljudima koji su nosioci te promene.

Kristo takođe zaključuje da je mnogo bolje i produktivnije za Srbiju da ispita i implementira dobre prakse iz zemalja sličnih njoj.

Znate, glavna poenta otvaranja hubova nije da se zemlje povežu sa InnoEnergy-em, već da se zemlje iz centralno-istočne Evrope povežu između sebe. Na primer, Srbija ima mnogo toga da nauči od Slovenije, kao što bi mi u Poljskoj trebalo da učimo od Češke ili Slovačke.

Nažalost, zemlje koje imaju mnogo toga zajedničkog nisu do sada mnogo sarađivale. Možda je čak i produktivnije da Srbija uči od Estonije, nego od Nemačke. Jedan od naših glavnih ciljeva je da iniciramo i pojačamo ove veze i razmenu znanja i iskustava.

InnoEnergy operiše na tri linije:

  • Edukacija: master stipendije za studente tehničkih fakulteta
  • Startapi: akceleracija, investicioni programi
  • Inovacioni projekti: pomoć velikim naučnim projektima u komercijalizaciji proizvoda kroz kreiranje konzorcijuma više regionalnih kompanija i instituta

Aktivnosti i prilike za startape

InnoEnergy Acceleration Primer

Što se tiče startapa, u martu ove godine, održaće se InnoEnergy Acceleration Primer u Beogradu. Ovo je pre-akceleratorski program za startape iz svih oblasti, a u nešto ranijoj fazi. Trajaće mesec dana, a startapi se mogu prijaviti do 4. marta.

PowerUp takmičenje

Startapi iz pomenutih pet oblasti imaće priliku da se u aprilu takmiče u Beogradu i izbore plasman na regionalno PowerUp finale, koje će se održati u Pragu, u junu ove godine. U Pragu će ih čekati velika prilika za povezivanje sa relevantnim regionalnim profesionalcima i novčane nagrade, a uskoro će biti više informacija o tome.

Highway i Boostway – investicioni programi

Pored edukacije i takmičenja, za startape iz Srbije biće otvorene i nove prilike za investiciju. Highway program podrazumeva mogućnost investicije do 120 hiljada evra u kešu u zamenu za udeo u vlasništvu malo zrelijeg startapa.

Boostway program targetira veće kompanije i funkcioniše po principu udela u profitu. Cifre idu do 200 hiljada evra, a ono što je zajedničko za oba programa je da su oba smart money za timove iz oblasti: energy, cleantech, smart cities, mobility i smog.

InnoEnergy je osnovan 2010. godine i podržan je od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Ukoliko želite da budete u toku sa novostima InnoEnergy Hub Serbia, možete ostaviti svoju mejl adresu ispod:

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Nemanja Milović

Unesite termine za pretragu