Spotify: Apple čini nenadoknadivu štetu programerskoj zajednici

„Apple ponovo koristi svoj dominantni položaj na tržištu i nepoštenu poslovnu praksu kako bi konkurente i korisnike stavio u nepovoljnu situaciju favorizujući sopstvene proizvode”.

Nije tajna da Apple nekontrolisanim širenjem ekosistema godinama učvršćuje dominantan položaj u brojnim granama digitalne industrije. Poslednju negativnu reakciju IT sveta izazvao je jučerašnji Apple-ov događaj kada su, između ostalog, predstavljeni Apple One paketi, ekonomične kombinacije različitih softverskih rešenja, čije se cene kreću od 15 do 30 dolara mesečno. 

S druge strane, Apple konkurentima koji žele da se njihove aplikacije nađu u App Store-u naplaćuje provizije i do 30 odsto od prodaje.

Nepun sat pošto je događaj završen, kompanija Spotify, koja odnedavno posluje i u Srbiji, oglasila se saopštenjem u kom je istakla razočaranje u Apple, ponovno optužujući tu kompaniju za nelojalnu konkurenciju, piše Engadget.

„Apple ponovo koristi svoj dominantni položaj na tržištu i nepoštenu poslovnu praksu kako bi konkurente i korisnike stavio u nepovoljnu situaciju favorizujući sopstvene proizvode”, navedeno je u saopštenju.

Apeluju na nadležna tela da momentalno reaguju kako bi sprečili poteze nelojalne konkurencije. 

“Ukoliko oni ne budu sankcionisani, to će izazvati nenadoknadivu štetu za programersku zajednicu i ugroziti naše zajedničko pravo da slušamo, učimo, stvaramo i da se povezujemo”

Prema mišljenju stručnjaka za oblast IT-ja, ovakve akcije Apple-a ugrožavaju njegove konkurente, čije muzičke, fitnes i druge aplikacije imaju znatno lošiju početnu poziciju budući da su im smanjene šanse da dopru do korisnika Apple-ovih uređaja.

Na navodne nepoštene poslovne prakse američke kompanije ukazivali su proteklih meseci i Microsoft i Epic Games. 

Deo javnosti, pak, smatra da su kritike koje Spotify upućuje Apple-u licemerne, budući da sam favorizuje partnerske kompanije, nudeći razne pogodnosti za korisnike njihovih usluga.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Danko Novović

Unesite termine za pretragu