Snoudenovo „još nisam mrtav” i drugi razlozi zašto je aplikacija Signal postala popularna

Aplikacija za razmenu poruka koja se smatra mnogo bezbednijom alternativom WhatsApp-a, doživela je porast broja korisnika od 4.200 odsto.

Marko Marković
12/01/2021

Signal, aplikacija za razmenu poruka koja podržava enkripciju, doživela je nagli porast broja korisnika od 4.200 odsto nakon izjava Ilona Maska i poteza WhatsApp-a, piše The Verge.

CEO Tesle, trenutno najbogatiji čovek na svetu, na Twitter-u je kritikovao Facebook zbog uloge koju je ta mreža imala u organizovanju grupe koja je upala u zgradu Kongresa.

U drugom tvitu, koji nije eksplicitno povezan sa prvim, Mask je pozvao svoje pratioce da skinu aplikaciju Signal, inače rivala Facebook-ovog WhatsApp-a. Signal stiče sve veću popularnost zbog toga što je neprofitna, open-source platforma, koja se smatra bezbednijom od većine ostalih sistema za razmenu poruka.

Iako Mask ima zavidan uticaj na 41,5 miliona svojih pratilaca na Twitter-u, naglom porastu popularnosti Signala doprineo je i sam WhatsApp. Naime, oni su u sredu obavestili svoje korisnike da će od 8. februara početi da dele neke lične podatke svojih korisnika sa Facebook-om.

Ukratko, WhatsApp je objavio novu politiku privatnosti, koja će postati aktivna sledećeg meseca, u kojoj više ne piše da će korisnici moći da odbiju deljenje podataka. Umesto toga, WhatsApp je obavestio korisnike da će stvari poput telefonskog broja, imena profila, i adresara, deliti sa kompanijom u čijem su vlasništvu. Kako piše Ars Technica, korisnicima je dat ultimatum — ili dozvolite deljenje vaših podataka ili prestanite da koristite aplikaciju.

Čitava situacija je komplikovanija nego što se čini (i još strašnija). Ars Technica je objavila da većina korisnika misli kako će sada odjednom biti naterani da dele podatke sa Facebook-om — a istina je da se to dešavalo sve vreme. Ukoliko se u jednom periodu 2016. godine korisnici nisu izjasnili protiv toga, njihovi podaci su sve vreme bili dostupni tehnološkom gigantu. Jedina razlika je što je sada taj tekst izbačen iz politike privatnosti.

WhatsApp je sam sebi pucao u nogu, a nikako im ne ide u prilog ni to što je Edvard Snouden, verovatno najpoznatiji borac protiv nadziranja, dao ogromnu pohvalu Signalu. Na pitanje jednog korisnika na Twitter-u zbog čega bi trebalo da koristi ovaj servis za razmenu poruka, Snouden je odgovorio — ja ga koristim svaki dan, i još nisam mrtav.

Marko Marković

Objavio/la članak.

utorak, 12. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije