Ilon Mask, najbogatija osoba na svetu, traži savete kako da pokloni svoje bogatstvo

Mask tvrdi da je ulaganje u dobrotvorne svrhe „mnogo teže nego što izgleda”, pa je zato na Twitter-u upitao svoje pratioce da mu daju predloge.

Marko Marković
11/01/2021

Ilon Mask je nedavno postao čovek sa najvećom procenom bogatstva u istoriji, pa je sa 209,3 miljarde dolara pretekao i do sada neprikosnovenog Džefa Bezosa. Mask, koji je, upravo uz Bezosa, poznat kao izuzetno nedarežljiv milijarder, stidljivo je najavio da će svoje bogatstvo iskoristiti u dobrotvorne svrhe, piše Bloomberg.

Zapravo, on još ne zna na koji način će to uraditi jer je „mnogo teže nego što izgleda”, pa je zato na Twitter-u upitao svoje pratioce da mu daju predloge:

Bil Gejts i Voren Bafet zajedno su osnovali Giving Pledge inicijativu koja podstiče ultra bogate da doniraju bar polovinu svog bogatstva, a njih dvojica su već poklonili desetine milijardi dolara u kešu i akcijama.

Iako je Mask potpisao ovu inicijativu, do sada je uradio vrlo malo za dobrotovorne svrhe. Dao je 257 miliona dolara Mask fondaciji (što čini 0,1 odsto njegovog trenutnog bogatstva) koja je od 2016. do 2018. podelila samo 65 miliona dolara za 200 neprofitnih organizacija. Čak je i Džef Bezos poklonio 791 milion za 16 ekoloških grupa u novembru, a obećao je da će dati još 10 milijardi za borbu protiv klimatskih promena.

Nijedan od dvojice najbogatijih ljudi na svetu ne može da se nosi sa Mekenzi Skot, koja je učestvovala u stvaranju Amazona sa svojim tadašnjim mužem Džefom Bezosom. Ispostavilo se da je njihova odluka da se razvedu bila dobra vest za ostatak sveta, jer je Skot na najbolji način iskoristila bogatstvo koje joj je ostalo nakon raskida braka. Samo u 2020. godini je poklonila približno šest milijardi dolara stotinama neprofitnih organizacija, a u poslednja četiri meseca je donirala oko milijardu dolara mesečno.

Upravo je ovaj model nešto što Mask treba da prati, smatra profesor sa Univerziteta u Ohaju koji izučava neprofitne organizacije:

„Mnogi bogataši upadaju u zamku želje da izmisle novi pristup filantropiji. Oni bi trebalo da se oslanjaju na ljude i organizacije koje imaju ekspertizu i iskustvo u ovom polju, ali im fale sredstva da prošire svoj uticaj.”

Očigledno je da će Mask, koji je do sada bio mnogo jači na Twitter nalogu nego na delu, morati ozbiljno da poboljša i ubrza način na koji poklanja novac da bi ispoštovao Giving Pledge koji je potpisao.

On je još ranije nagovestio da je razlog zbog kog skuplja bogatstvo ulaganje u projekte oko kojih je strastven, poput istraživanja svemira. Nedavno je izjavio i kako je izgradnja grada na Marsu skup projekat, ali da želi da doprinese koliko god je to moguće.

Dobre vesti su da Maskovo bogatstvo ima ogroman potencijal i da on odlučuje koliku će korist svet imati od toga.

Marko Marković

Objavio/la članak.

ponedeljak, 11. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije