Jedna od najbogatijih ljudi na svetu, koja je imala važnu ulogu u Amazonu od njegovog nastanka, Makenzi Skot davala je oko milijardu dolara mesečno u dobrotvorne svrhe, tokom 2020. Ono što je čudno jeste brzina kojom to čini, piše Vox

U protekla četiri meseca donirala je četiri milijarde dolara za nešto manje od 400 neprofitnih organizacija. Tokom protekle godine, Skot se pojavila kao jedna od najdarežljivijih filantropa u javnosti, darujući šest milijardi, a svoje prihode je podigla nakon razvoda od najbogatijeg čoveka na svetu Džefa Bezosa, koji nije preterano darežljiv.  

Skot je ranije ovog leta rekla da je već donirala 1,7 milijardi dolara svog bogatstva, što ju je učinilo jednom od svetskih milijardera koji najbrže poklanjaju novac. Mnogi bogataši u tehnološkoj industriji imali su ogroman rast prihoda ove godine, tokom koje se čitave industrije bore da prežive krizu, a zdravstveni sistemi posustaju zbog pandemije.

Ona je ukazala upravo na tu dualnost u vreme pandemije, tokom koje su se oni najbogatiji sve više bogatili, dok su siromašniji slojevi imali sve manje prihoda, što je retorika koju milijarderi filantropi često izbegavaju. Pored odluke da brzo donira zarađeni dovac, umesto da ga gomila, razlikuje se i način na koji ona to čini. 

„Neprofitne organizacije ne samo da su hronično nedovoljno finansirane, već su i hronično preusmerene sa svog posla na prikupljanje sredstava i opterećujuće pisanje izveštaja koje im donatori nameću”, navela je Skot. 

Njen tim je od 6.500 izabrao 384 organizacije kojima će donirati sredstva, a ona je navela kako će celokupni iznosi biti unapred plaćeni i neograničeni, kako bi se pružila maksimalna fleksibilnost. Time je promenila princip da se organizacije finansiraju u delovima, odnosno da finansiranje naredne faze projekta zavisi od izveštaja o prethodnoj.

Ona nije otkrila kolike je iznose davala, ali su se na spisku našle banke hrane širom sveta, kao i koledži i univerziteti namenjeni grupama s lošijim socijalnim i finansijskim statusom.