Sitan, ali bitan korak — Informatika postaje obavezan predmet od 5. razreda osnovne škole

Nacionalni prosvetni savet je na današnjoj sednici usvojio predlog Ministarstva prosvete o uvođenju informatike među obavezne predmete petog i šestog razreda osnovne škole.

Informatika će od naredne školske godine biti obavezan predmet za učenike petog i šestog razreda, odlučeno je na današnjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta.

Na predlog Ministarstva prosvete, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uradio je plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, a NPS je na današnjoj sednici usvojio plan za peti i šesti razred osnovne škole. Plan za sedmi i osmi razred nije izglasan, jer je na njega bilo dosta primedbi.

Da podsetimo, Nacionalni prosvetni savet je prošle godine odbio predlog Ministarstva prosvete za uvođenje informatike među obavezne predmete petog razreda, tako da je ovaj predmet ostao u kategoriji izbornih uz obrazloženje da škole nisu opremljene računarima. Od tada je, prema mišljenju predsednika NPS-a Aleksandra Lipkovskog, urađeno mnogo, tako da će svi petaci od septembra ove godine informatiku imati kao obavezan predmet.

Ovo je svakako bitna i pozitivna vest, ali ostaje da se vidi kakav je sadržaj samog programa, tako da će vest biti ažurirana kada budemo imali više informacija.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Nevenka Rangelov

 • Friday, 14. April 2017.

  I jos sitniji ali i bitniji korak: nastavnici informatike koji znaju/hoce da se bave svojim poslom :) Ako mene pitate, super je sve to, ali nece biti nekog znacajnog pomaka bez pomoci nedrzavnih institucija, kao sto su npr StartIt centri koje otvarate sirom Srbije.

 • Tuesday, 18. April 2017.

  A gde je ubacivanje informatike u razrede od 1 – 4 ???
  Ovo nije dovoljno. Deca znaju da rade na tabletima i kompjuterima jos pre polaska u skolu. Umesto sto ucite osnove od 5tog razreda, osnove treba uciti od 1 razreda a od 5tog ih treba upoznati sa nekim kompleksnijim programima, njihovim koriscenjem i upoznavanjem (Rad u Photoshop-u, Excel, Word, Osnove programiranja – neki osnovni programski jezici kao sto je bio Basic koji bi ih naucili da razmisljaju i prave svoje procedure i sl., Osnove Web dizajna, Unity 3D), jer samo tako ce se neka deca zainteresovati da mozda postanu kasnije programeri, da prave igre, da pisu knjige u Word-u i sl.

  Ponavljam ovo nije dovoljno i cini se da se ovo radi cisto radi reda.

  Ja sam sa svojim drustvom jos 80tih od prvog razreda sam na svom Spectrumu prvo igrao igre, pa poceo da programiram na drugom kompjuteru Amstradu, da bih u 6-tom razredu vec pravio potpuno funkcionalne invaderse u Basicu.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu