Nacionalni prosvetni savet (NPS) na današnjoj sednici odbio je predlog Ministarstva prosvete da učenici od petog razreda osnovne škole umesto predmeta “Tehničko i informatičko obrazovanje” (TIO) od septembra imaju dva obavezna predmeta – “Informatika i računarstvo” i “Tehničko obrazovanje”.

Ova inicijativa dobila je podršku samo tri člana NPS, tako da će “Informatika i računarstvo” i ubuduće biti izborni predmet.

Jedino što je usvojeno su novi programi za ovaj (i dalje izborni) predmet. Zanimljivo je da predlog ne bi zahtevao nikakva otpuštanja i zapošljavanja, jer je već do sada postojao kao izborni, te je angažovao svakako nastavno osoblje, a uključio bi i aktiviranje drugih nastavnika kroz onlajn učenje i platformu Ministarstva.

Screen Shot 2016-06-27 at 4.23.06 PM

Pre početka sednice, pred Palatom Srbija u kojoj je zasedao Savet, okupila se grupa nastavnika tehničkog obrazovanja, protestujući protiv usvajanja predloga Ministarstva prosvete smatrajući da informatike već ima dovoljno u predmetu “Tehničko i informatičko obrazovanje” i da nema razloga da se ova oblast izučava u okviru novog, obaveznog predmeta.

Iako je inicijativa kao takva smislena, treba uzeti u obzir i to ko bi mogao na dobar način da drži ovaj predmet i da li bi kroz njega učenici zaista postali bliži ovoj oblasti. Znamo i sami da naš sistem često svodi predmete na “bubanje teorije”.

Međutim, činjenica da ga je ovo telo odbilo govori o nerazumevanju značaja informatike u našem drutšvu, a da ne tumače signale ni sa tržišta rada, a ni sa interesovanja za upise na fakultete (ove godine su oni sa informatičkim predmetima najtraženiji).

Predlog kao takav je dobar i verovatno bi njegovim ostvarivanjem moglo da se otpočne sa rešavanjem drugih problema koji u tom procesu nastanu, poput ovog već gore navedenog.

Ministar Verbić je na tviteru okačio i prezentaciju koju je Snežana Marković, pomoćnica ministra održala u cilju predstavljanja ove inicijative na Savetu: