Danas je bilo veoma živo u Savamali – u Mikser Houseu se ceo dan održavao Startup Standup, a preko puta, u galeriji G12 Hub pičovalo je čak 30 startapa iz regiona pred velikom brojem investitora i 3 stručna sudijska panela u okviru takmičenja Best of the Fest powered by Enetel.

Na sceni Startup Standupa predstavila su se četiri najbolja startapa sa Startap Akademije – Brides2Bride, Cyber City, FishingBooker i Humintio, a u 6 je na scenu izašli su i pobednici Best of the Fest takmičenja – Yanado, mBrainTrain” href=”http://startit.rs/baza_startapi/mbraintrain/”>mBrainTrain i na prvom mestu – Fliiby” href=”http://startit.rs/baza_startapi/fliiby/”>Fliiby.

Sjajna četvorka akademije

O startapu Brides2Bride smo već pisali – tim se okupio na prošlogodišnjem Startup Weekendu na Dvoru, a zatim se prijavio na Startap akademiju. Proizvod im je internet platforma koja omogućava planiranje venčanja sa jednim posebnim dodatkom – uključivanjem i bivših mladih kao organizatorki venčanja za buduće neveste. Dobili su grant od inovacionog fonda od 90.000 evra, a više o detalja možete pogledati ovde.

Cyber City ekipa pravi platformu koja će različitim umetnicima, hobistima i kreativcima omogućiti da prodaju svoje radove i zarade novac preko vebsajta. Iako je tržište takozvanih website buildera poprilično popunjeno, ono što su često dobijali kao pozitivan fidbek je upravo okrenutost ka niši alternativaca, koju očigledno i sami dobro poznaju.

_Z1A9276

Fishing Booker je sinonim za lean startup, i to veoma uspešan. Veoma brzo su došli do samoodrživosti, zapošljavaju nove ljude i šire svoj sajt koji omogućava zakazivanje pecanja širom sveta. Interesantno je što ne traže investiciju, jer čekaju da tačno vide koji je pravac u kom treba da idu. Ako niste pročitali njihovu, zaista inspirativnu priču, ovde je možete pronaći.

Poslednji startap sa Akademije je Humintio koji uz pomoć ljudske inteligencije poboljšava internet kontekstualizaciju i zahvaljujući tome povećavaju broj klikova za čak 50%. Uskoro ćete više o ovom zanimljivom pristupu moći da čitate i na Startitu, pa budite strpljivi.

Best of the Fest – od početnika do startapa sa investicijom

Što se pobednika Best of the Fest takmičenja tiče, za Fliiby ste možda već čuli pre nekog vremena. Ovaj Zrenjaninski startap već duže vreme egzistira i ima skoro 500 000 korisnika, a nedavno je ovaj cloud startap koji ima za cilj da digitalnim kreativcima omogući kompletno rešenje za objavljivanje, promociju i monetizaciju originalnog digitalnog sadržaja u mnogo čemu promenio pristup i koncept.

_Z1A9326

Jedna od najboljih inovacija u Srbiji, mBrainTrain osvojio je drugo mesto na BOF powered by Enetel. Ovaj startap je takođe dobitnik granta od inovacionog fonda i deo Biznis inkubatora tehnoloških fakulteta, a kroz svoj proizvod pokušava da olakša istraživanja o lečenju mnogih mentalnih bolesti, kao što je npr. Alchajmerova. Njihov uređaj je prenosiv i dosta pristupačniji od konkurentskih (čak i 10 puta jeftiniji).

Treće mesto osvojio je još jedan Startitovcima poznat startap. U pitanju je Yanado, koji je od vremena kada smo mi pisali o njemu blago pivotirao – i dalje je alat za produktivnost, ali ovaj put se nalazi unutar vašeg mejla i na taj način, kako sami kažu, ne žele da vam menjaju navike, već da im se prilagode. Više o tome gde su sada i šta planiraju čitaćete uskoro, bez brige.

Startit Fest je okupio preko 50 startapa koji su se prezentovali investitorima koji su prisustvovali ovom najvećem startap festivalu u ovom delu Evrope.

Na Best of the Fest takmičenju bilo je konstantno preko 50 ljudi u publici, među kojima su bili i mnogi investitori koji su dišli da vide šta se pravi i dešava u ovom delu Evrope.

_Z1A9341

Bilo je dosta timova koji su već rejzovali investiciju, kao što su Kiss Menu, Datamaid, Farmia, Warrantly i Author Insights.

Među onima koji su se prezentovali danas bilo je i onih koji su tek počeli da se predstavljaju zajednici uprkos tome što već neko vreme rade na svojim startapima, kao što su Rezervoar, Glooky, Moj Klub, Book A Boat, Kid Trust, FarmSoft, Orange Hill, Big Screen Tool, Ebooxter, Tennis software i Weevify.

Neki timovi su tek nedavno počeli sa radom, ali su uspeli da se izbore za svojih nekoliko minuta pred žirijem, to su svakako Bookme, Epoharium, Even Payments, Kick Buddy i Work and Travel.

Tri najbolja startapa Best of the Fest takmičenja powered by Enetel su proglašena na osnovu ocena za 5 kriterijuma – validacija, biznis model, ukupno tržište, akvizicija korisnika i tim. Sigurni smo da su drugi timovi zadovoljni fidbekom koji su dobili od stručnog žirija i da će im ovo isksutvo pomoći da se dalje razviju.

Neki možda već razgovaraju o investiciji sa nekim od investitra i mi držimo palčeve!