Najbolji startapi Startit Festa!

Danas je bilo veoma živo u Savamali – u Mikser Houseu se ceo dan održavao Startup Standup, a preko puta, u galeriji G12 Hub pičovalo je čak 30 startapa iz regiona pred velikom brojem investitora i 3 stručna sudijska panela u okviru takmičenja Best of the Fest powered by Enetel.

Na sceni Startup Standupa predstavila su se četiri najbolja startapa sa Startap Akademije – Brides2Bride, Cyber City, FishingBooker i Humintio, a u 6 je na scenu izašli su i pobednici Best of the Fest takmičenja – Yanado, mBrainTrain i na prvom mestu – Fliiby.

Sjajna četvorka akademije

O startapu Brides2Bride smo već pisali – tim se okupio na prošlogodišnjem Startup Weekendu na Dvoru, a zatim se prijavio na Startap akademiju. Proizvod im je internet platforma koja omogućava planiranje venčanja sa jednim posebnim dodatkom – uključivanjem i bivših mladih kao organizatorki venčanja za buduće neveste. Dobili su grant od inovacionog fonda od 90.000 evra, a više o detalja možete pogledati ovde.

Cyber City ekipa pravi platformu koja će različitim umetnicima, hobistima i kreativcima omogućiti da prodaju svoje radove i zarade novac preko vebsajta. Iako je tržište takozvanih website buildera poprilično popunjeno, ono što su često dobijali kao pozitivan fidbek je upravo okrenutost ka niši alternativaca, koju očigledno i sami dobro poznaju.

_Z1A9276

Fishing Booker je sinonim za lean startup, i to veoma uspešan. Veoma brzo su došli do samoodrživosti, zapošljavaju nove ljude i šire svoj sajt koji omogućava zakazivanje pecanja širom sveta. Interesantno je što ne traže investiciju, jer čekaju da tačno vide koji je pravac u kom treba da idu. Ako niste pročitali njihovu, zaista inspirativnu priču, ovde je možete pronaći.

Poslednji startap sa Akademije je Humintio koji uz pomoć ljudske inteligencije poboljšava internet kontekstualizaciju i zahvaljujući tome povećavaju broj klikova za čak 50%. Uskoro ćete više o ovom zanimljivom pristupu moći da čitate i na Startitu, pa budite strpljivi.

Best of the Fest – od početnika do startapa sa investicijom

Što se pobednika Best of the Fest takmičenja tiče, za Fliiby ste možda već čuli pre nekog vremena. Ovaj Zrenjaninski startap već duže vreme egzistira i ima skoro 500 000 korisnika, a nedavno je ovaj cloud startap koji ima za cilj da digitalnim kreativcima omogući kompletno rešenje za objavljivanje, promociju i monetizaciju originalnog digitalnog sadržaja u mnogo čemu promenio pristup i koncept.

_Z1A9326

Jedna od najboljih inovacija u Srbiji, mBrainTrain osvojio je drugo mesto na BOF powered by Enetel. Ovaj startap je takođe dobitnik granta od inovacionog fonda i deo Biznis inkubatora tehnoloških fakulteta, a kroz svoj proizvod pokušava da olakša istraživanja o lečenju mnogih mentalnih bolesti, kao što je npr. Alchajmerova. Njihov uređaj je prenosiv i dosta pristupačniji od konkurentskih (čak i 10 puta jeftiniji).

Treće mesto osvojio je još jedan Startitovcima poznat startap. U pitanju je Yanado, koji je od vremena kada smo mi pisali o njemu blago pivotirao – i dalje je alat za produktivnost, ali ovaj put se nalazi unutar vašeg mejla i na taj način, kako sami kažu, ne žele da vam menjaju navike, već da im se prilagode. Više o tome gde su sada i šta planiraju čitaćete uskoro, bez brige.

Startit Fest je okupio preko 50 startapa koji su se prezentovali investitorima koji su prisustvovali ovom najvećem startap festivalu u ovom delu Evrope.

Na Best of the Fest takmičenju bilo je konstantno preko 50 ljudi u publici, među kojima su bili i mnogi investitori koji su dišli da vide šta se pravi i dešava u ovom delu Evrope.

_Z1A9341

Bilo je dosta timova koji su već rejzovali investiciju, kao što su Kiss Menu, Datamaid, Farmia, Warrantly i Author Insights.

Među onima koji su se prezentovali danas bilo je i onih koji su tek počeli da se predstavljaju zajednici uprkos tome što već neko vreme rade na svojim startapima, kao što su Rezervoar, Glooky, Moj Klub, Book A Boat, Kid Trust, FarmSoft, Orange Hill, Big Screen Tool, Ebooxter, Tennis software i Weevify.

Neki timovi su tek nedavno počeli sa radom, ali su uspeli da se izbore za svojih nekoliko minuta pred žirijem, to su svakako Bookme, Epoharium, Even Payments, Kick Buddy i Work and Travel.

Tri najbolja startapa Best of the Fest takmičenja powered by Enetel su proglašena na osnovu ocena za 5 kriterijuma – validacija, biznis model, ukupno tržište, akvizicija korisnika i tim. Sigurni smo da su drugi timovi zadovoljni fidbekom koji su dobili od stručnog žirija i da će im ovo isksutvo pomoći da se dalje razviju.

Neki možda već razgovaraju o investiciji sa nekim od investitra i mi držimo palčeve!

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Zoja Kukić

NAPISAO/la članak     19. maja, 2014.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu