Samsung ocenjuje da mu je profit skočio za skoro 60 odsto u trećem kvartalu, što ukazuje da bi mogao da se vrati na tron najvećeg prodavca pametnih telefona, s kog ga je u drugom kvartalu zbacio Huawei

Južnokorejski konglomerat očekuje profit od približno 10,6 milijardi dolara za treći kvartal. To je za 58 procenata više u odnosu na isti period prošle godine što je, takođe, značajno više od ranijih procena anlitičara koji su predviđali rast od 26 procenata, piše CNN

Kompanija očekuje da je rast prodaje bio za oko 6 procenata, ali će svi detalji biti poznati krajem ovog meseca. 

Ranije ove godine, kompanija Huawei je pod uticajem pandemije na globanu ekonomiju došla na prvu poziciju najvećeg prodavca. Razlog je taj što ova kompanija najveću prodaju ima upravo u Kini, koja se brže oporavila od ostatka sveta.

Za Samsung, nagli porast prodaje pametnih telefona podstaknuće oporavak zarade u trećem kvartalu, što će se verovatno preneti na sledeću godinu, smatraju anačitičari.

Rast prodaje Samsunga vođen je američkim ograničenjima na Huawei, porastom potražnje za 5G telefonima i poboljšanom strukturom troškova uz brzi prelazak na mrežni marketing. Pandemija je dovela do gašenja maloprodajnih prodavnica Samsunga širom sveta i time nižih marketinških troškova za tu kompaniju, piše, između ostalog, CNN.