Manje od 14 sati nakon što je Salvador usvojio zakon kojim je bitkoin postao legalno sredstvo plaćanja, predsednik ove centralnoameričke nacije zatražio je od državne geotermalne elektrane da razvije plan za rudarenje bitkoina koji će koristiti obnovljivu energiju od vulkana. Povezivanje rudarenja bitkoina sa državnim geotermalnim postrojenjima moglo bi se ispostaviti kao veoma isplativ potez.

Ideja je prvobitno nastala na Twitter Spaces, audio sobi u kojoj je predsednik Salvadora govorio pred 20.000 slušalaca o nedavno najavljenom zakonu o bitkoinu, svega sat vremena pre izglasavanja zakona.

Tokom diskusije, mnogi slušaoci pitali su ga da li zemlja ima bilo kakve planove za rudarenje bitkoina. Odgovorio je da planiraju da prošire infrastrukturu i podstaknu razvoj geotermalne energije u zemlji, ali da ti trenutni planovi nisu povezani sa bitkoinom. Rekao je da Salvador gubi velike količine obnovljive energije koju dobijaju iz vulkana, kako zbog prekomerne ponude, tako i zbog transporta do gradova. Ukazao je na plan zemlje da na periferiji ovih geotermalnih postrojenja promovišu industrijske parkove u kojima je moguće otvoriti fabriku i imati pristup čistoj, obnovljivoj energiji. Zatim je u sledećem trenutku dodao da bi ovi industrijski parkovi zapravo bila idealna prilika za sve koji se bave rudarenjem bitkoina, imajući u vidu neposrednu blizinu jeftine, čiste električne energije.

Brzina kojom je ta poluoblikovana misao evoluirala u formalni državni akcioni plan ukazuje na ekonomski potencijal bitkoina u Salvadoru. Ubrzo nakon toga, predsednik je na Twitter-u rekao da su njihovi inženjeri iskopali novi geotermalni bunar koji će vodenom parom obezbediti približno 95 MW potpuno čiste energije sa nula emisija oko kojeg planiraju da izgrade centar za rudarenje bitkoina.

Sa nedavnim suzbijanjem kineskih rudara bitkoina zbog velikog ugljeničnog otiska, kao i zabrinutosti kompanija poput Tesle o energetskoj efikasnosti ove kriptovalute, Salvador bi mogao da se pokaže kao idealna lokacija za rudarenje bitkoina, kako sa regulatornog, tako i sa ekološkog stanovišta.

Ukoliko LaGeo, državna elektro kompanija Salvadora, pomogne da se neiskorišćena geotermalna energija zemlje usmeri ka rudarstvu bitkoina, ova centralnoamerička država bi mogla brzo da postane globalni centar za rudarenje ove kriptovalute.