Vesti o Robinhood aplikaciji za onlajn trgovinu akcijama nastavljaju da stižu. Samo nekoliko dana nakon investicije od milijardu dolara, ova kompanija je uzela još jednu investiciju — ovog puta u iznosu od 2.4 milijarde dolara.

Investitori su se složili da ulože dodatni novac kako bi kompaniji omogućili da obezedi ogromnu količinu sredstava neophodnu za kolateral koji se naglo povećao usled masovne trgovine akcijama GameStop-a. Ova investicija bi trebalo da omogući kompaniji da ukloni mnoga ograničenja trgovanja koja su u prethodnih nekoliko dana razljutila korisnike ove aplikacije.

Robinhood je dostigao ogorman rast tokom pandemije, kada je sve više ljudi počelo da  koristi onlajn platformu za trgovinu akcijama. Međutim, prošle nedelje su amaterski investitori počeli masovno da kupuju akcije, poneseni dobicima o kojima su drugi trgovci pričali na mrežnim forumima poput Reddit-ovog WallStreetBets-a, pa je kompanija postala preopterećena zahtevima za kupovinu i prodaju pregršt „malih, jefitnijh” akcija poput GameStop-a.

Zbog toga što postoji vremenska razlika između trenutka kada investitori rezervišu nove pozicije akcija i kada se njihov novac stvarno razmeni za hartije od vrednosti, brokerske kuće poput Robinhood-a moraju da imaju račune depozita u klirinškim kućama koji pomažu u finalizaciji trgovine.

Depository Trust & Clearing Corp, koja upravlja glavnom klirinškom kućom za trgovanje američkim akcijama, zahteva od brokerskih kuća da u rizičnijim vremenima knjiže više sopstvenog novca kako bi se osigurale od gubitaka, što je dovelo do toga da kompanija Robinhood mora da obezbedi ogromnu količinu novca u kratkom vremenskom periodu.

O prethodnim dešavanjima i vestima na ovu temu možete pročitati na Startit Dnevniku.

Za one koji nisu upoznati sa terminom “klirinška kuća”, ona predstavlja posrednika između kupca i prodavca na finansijskom tržištu. Klirinška kuća potvrđuje i finalizuje transakciju, osiguravajući da i kupac i prodavac poštuju svoje ugovorne obaveze.

Izvori: The Wall Street Journal, Startit, klirinška kuća