Razotkrivena trogodišnja prevarantska šema na Amazonu — zaposleni „pomogli” trgovcima da zarade 100.000.000 $

Potkupljeni radnici su trgovcima navodno otkrili nekoliko terabajta poverljivih informacija i tako im obezbedili prednost u odnosu na konkurente.

Američka savezna velika porota podigla je optužnicu protiv šest osoba zbog davanja više od 100.000 dolara mita radnicima Amazona. Zaposleni Amazona su navodno nezavisnim trgovcima olakšavali prodaju na platformi i tako im obezbedili 100 miliona dolara profita.

Opisujući kompleksu prevarantsku šemu, Ministarstvo pravde SAD navodi da su se optuženi predstavljali kao konsultanti i da su uz pomoć podmićenih radnika na „police” online prodavnice pre svega vraćali proizvode nezavisnih prodavaca, uključujući dijetetske suplemente, potrošnu elektroniku i drugu robu koja je prethodno uklonjena sa servisa zbog žalbi na njenu bezbednost i kršenje prava intelektualne svojine, prenosi CNBC.

Pored toga što su zastupali trgovce kao konsultanti, pojedini optuženi su, kako se navodi, čak i sami prodavali proizvode na Amazonu, stoji u optužnici.

Računi koje su optuženi reaktivirali uključuju i one koje je Amazon suspendovao zbog manupilisanja ocenama proizvoda radi obmanjivanja potrošača, kao i uspostavljanja neprimerenog kontakta sa potrošačima i druga kršenja Amazonove prodajne politike i kodeksa ponašanja.

Prevarantska šema uspostavljena je u julu 2017. godine, sve dok nije razotkrivena u septembru ove godine.

Radnici pristupali poverljivim algoritmima kompanije 

Kako bi prodavcima obezbedili prednost u odnosu na konkurente, potkupljeni radnici su im navodno otkrili nekoliko terabajta poverljivih informacija.

Olakšali su napade na račune konkurenata i listinge njihovih proizvoda tako što su otkrivali podatke o prihodima konkurenata, kupcima, reklamnim kampanjama i dobavljačima, zatim, koristili njihov pristup Amazonovoj mreži kako bi suspendovali račune konkurenata i pružali informacije o internim algoritmima kompanije.

Podmićeni radnici obezbedili su kontakte potrošača, kao i svojih kolega u Amazonu, što su članovi zavere, kako se navodi, naširoko zloupotrebili. 

Ovo inače nije jedini problem koji muči Amazon. Nedavno se ovaj gigant suočio sa štrajkom zaposlenih, ali i sa još jednom trogodišnjom prevarantskom šemom braće iz Njujorka, kao i optužbama da je za vreme pandemije prodavao maske po ceni većoj za 1.000, o čemu je Startit Dnevnik pisao.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Borislav Djilas

Unesite termine za pretragu