Američka savezna velika porota podigla je optužnicu protiv šest osoba zbog davanja više od 100.000 dolara mita radnicima Amazona. Zaposleni Amazona su navodno nezavisnim trgovcima olakšavali prodaju na platformi i tako im obezbedili 100 miliona dolara profita.

Opisujući kompleksu prevarantsku šemu, Ministarstvo pravde SAD navodi da su se optuženi predstavljali kao konsultanti i da su uz pomoć podmićenih radnika na „police” online prodavnice pre svega vraćali proizvode nezavisnih prodavaca, uključujući dijetetske suplemente, potrošnu elektroniku i drugu robu koja je prethodno uklonjena sa servisa zbog žalbi na njenu bezbednost i kršenje prava intelektualne svojine, prenosi CNBC.

Pored toga što su zastupali trgovce kao konsultanti, pojedini optuženi su, kako se navodi, čak i sami prodavali proizvode na Amazonu, stoji u optužnici.

Računi koje su optuženi reaktivirali uključuju i one koje je Amazon suspendovao zbog manupilisanja ocenama proizvoda radi obmanjivanja potrošača, kao i uspostavljanja neprimerenog kontakta sa potrošačima i druga kršenja Amazonove prodajne politike i kodeksa ponašanja.

Prevarantska šema uspostavljena je u julu 2017. godine, sve dok nije razotkrivena u septembru ove godine.

Radnici pristupali poverljivim algoritmima kompanije 

Kako bi prodavcima obezbedili prednost u odnosu na konkurente, potkupljeni radnici su im navodno otkrili nekoliko terabajta poverljivih informacija.

Olakšali su napade na račune konkurenata i listinge njihovih proizvoda tako što su otkrivali podatke o prihodima konkurenata, kupcima, reklamnim kampanjama i dobavljačima, zatim, koristili njihov pristup Amazonovoj mreži kako bi suspendovali račune konkurenata i pružali informacije o internim algoritmima kompanije.

Podmićeni radnici obezbedili su kontakte potrošača, kao i svojih kolega u Amazonu, što su članovi zavere, kako se navodi, naširoko zloupotrebili. 

Ovo inače nije jedini problem koji muči Amazon. Nedavno se ovaj gigant suočio sa štrajkom zaposlenih, ali i sa još jednom trogodišnjom prevarantskom šemom braće iz Njujorka, kao i optužbama da je za vreme pandemije prodavao maske po ceni većoj za 1.000, o čemu je Startit Dnevnik pisao.