Kako prenosi Vojvođanski IKT Klaster, a prema podacima Narodne Banke Srbije, u 2020. godini izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra.

Ova grana imala je snažan trend rasta iz godine u godinu, sa prosečnih 25%, ipak – ove godine, taj rast je značajno pao, te u odnosu na 2019. godinu, izvezli smo 4,4% više računarskih usluga. Ovo znači da se stopa rasta smanjila za nešto 82.4%.

U Vojvođanskom IKT Klasteru navode da je “pandemija učinila svoje”, pošto je značajan broj firmi ostao bez projekata i prihoda zbog potresa koje je ista izazvala. S druge strane, pitanje koje se može postaviti je: budući da je pandemija svakako uticala na globalnu ekonomsku aktivnost, ali ujedno i bila prilika za sve IT kompanije u kontekstu hitne digitalizacije svega, da li je domaća industrija mogla bolje da se prilagodi na novu situaciju i iskoristi je?

Takođe, 2020. godina je bila godina kada je uprkos pandemiji broj globalnih VC investicija premašio prethodnu, dok je na berzu izašlo duplo više kompanija nego u 2019. Sve ovo je dobar povod za razmišljanje o tome šta je isplativije za domaću IT industriju – fokus na proizvodima ili na uslugama?

Ohrabrujuće je to što je za decembar 2020. godine zabeležen rast od 30% u odnosu na isti mesec 2019. godine. U celom poslednjem kvartalu je zabeležen uspon, što nagoveštava da se stvari polako vraćaju u normalu i da će IT nastaviti da raste i bude stub srpskog izvoza.