Danas retuširanje fotografija zahteva veštinu i vreme. Ali ako zaživi tehnologija koju su zajedno razviili Univerzitet Kornel i Adobe, idealno obrađene fotorafije neće biti delo samo onih koji savršeno vladaju Photoshop alatkama.

Tehnologija o kojoj je reč zove se Deep Photo Style Transfer i omogućava obrađivanje fotografija uz pomoć veštačke inteligencije. Odnosno, fotografijama se uz pomoć mašinskog učenja automatski menja stil. Kopiranjem stilskih detalja sa jedne fotografije na drugu, svetlo, doba dana ili godišnje doba postaju drugačiji.

Na primer, panorama grada uslikana noću uz pomoć DPSTa može da postane panorama koja kao da je fotkana u cik zore. Postprodukcija i korekcija boja ne traju satima, veštačka inteligencija ih radi automatski.

adobe-photo-style-transfer-2017-03-30-04

Kako radi DPST?

Kada se pred veštačku inteligenciju stavi fotografija koju želimo da obradimo i fotografija sa koje želimo da preslikamo svetlo, tonove, boje i slično, ona primenjuje dubinsko učenje kako bi verno prenela baš stil koji je referenciran iz baze koja raspolaže raznovrsnim sadržajem fotografija. DPST preko algoritma pravi kombinaciju te dve fotke i daje fotorealističan rezultat.

U okviru ovoga odvaja se ono što je stil fotografije od njenog sadržaja tako što veštačka inteligencija koristi dodatni sloj neuralne mreže (mreže koja čuva pravila zasnovana na stvarnim primerima u toku rada) da bi svi detalji kopirane fotografije ostali netaknuti. Plastičnije objašnjeno, veštačka inteligencija je dizajnirana da „ne dira” detalje i ne stvara neželjene efekte, već da „hvata” stilske karakteristike. I u 80 odsto transformacija to radi bez potrebe za dodatnom obradom.

Šta je tu novo?

Svakako već vidiš da je DPST pomalo nalik, recimo, Prisma-i. Filteri sa stilovima poznatih umetnika se na sličan način primenjuju na fotografiju. Ili kako objašnjava Gizmodo: „Algoritmi za obradu slika poput ovog nisu novi, ali rezultati često imaju tendenciju da preslikaju estetiku umetničkih slika. Fini detalji se izgube, prave linije se izvitopere i iskrive, a promena boje primjenjuje se na široka polja slike – što je daleko od idealnog jer zahteva dodatnu obradu kako bi se ispravile greške.”

Dakle, Prisma pravi isključivo stilske transfere, a Deep Photo Style Transfer stremi ka realističnim fotografijama. Stvar s DPSTom je u tome što je prevazišao problem nedovoljne verodostojnosti i ograničenog broja scena koje je moguće promeniti. Kao što smo već napisali, on ne prenosi tehnike i stilove već boje i svetlo. A da finalna fotografija ne bi izgledala kao klasična slika, veštačka inteligencija sprečava prostornu distorziju i ograničava transfer kako bi se preslikavanje desilo samo tamo gde su boje.

Na kraju, pošto je Adobe uključen u istraživanje, otovreno je spekulisanje o tome da li će neka buduća verzija Photoshopa biti bogatija za različite primene alata veštačke inteligencije, koji će ga učiniti ubedljivijim i automatizovanijim. Što nas, makar iz razonode, ponovo vraća na pitanje da li će i kada veštačka inteligencija istisnuti grafičke i dizajnerske profesionalce iz njihovih poslova?