Da li će veštačka inteligencija moći da zameni veb dizajnere?

Veštačka inteligencija se sve više razvija i postaje sposobna da menja najrazličitije zadatke, od prepoznavanja slika do vožnje kola. Startap The Grid tvrdi da može da je nauči da zameni veb dizajnere, ali može li?

Strahinja Krstić - 9. Mart, 2016.

TheGrid je AI platforma koja kreira veb sajtove, tj. čini da se dizajn veb sajtova sređuje sam od sebe.

Kada čitamo o tome u kojim će poslovima veštačka inteligencija zameniti ljude, uglavnom se pominju razna zanimanja kao što su teleoperateri, sekretarice, radnici u fabrikama, taksisti, novinari, pa čak i koktel majstori.

Međutim, malo je poznato da veštačka inteligencija preti i zanimanjima koja su još uvek označena kao zanimanja budućnosti, kao što je npr. veb dizajn.

Koliko je “ugrožen” veb dizajn kao profesija?

Akademici sa Oksforda Michael Osborne i Carl Frey izračunali su verovatnoću za automatizaciju čak 366 zanimanja. Da vidimo šta kažu njihove kalkulacije za veb dizajn i razvoj veb sajtova:

vestacka-inteligencija-zanimanja

Nije loše. 21% deluje kao da veb dizajneri nemaju mnogo razloga za brigu. Međutim, startap TheGrid.io  preti da znatno pokvari ovaj procenat.

Šta je TheGrid i kako funkcioniše?

TheGrid je AI platforma koja kreira veb sajtove i koja funkcioniše na sledeći način:

  1. prijavite se
  2. dobijete domen
  3. izaberete početni dizajn šablon prema vašim potrebama
  4. i onda se AI postara za sve dok vi ubacujete sadržaj

TheGrid može da detektuje lica ljudi (i životinja), boje i kontraste, pa čak i emocije u tekstu. Kako tvrde, algoritmi koji izvršavaju analizu sadržaja vašeg sajta postaraće se da sve bude savršeno usklađeno i da ne brinete o tome da li ste dobro uklopili boje ili da li je sve na pravom mestu. Vaše je samo da ubacujete novi sadržaj. Cilj ovog startapa je da izmena dizajna i ažuriranje veb sajtova budu znatno olakšani, kako za dizajnere, tako i za klijente.

TheGrid danas

TheGrid je već dve godine u zatvorenoj beta fazi, a skoro je objavljeno nekoliko beta sajtova, dok je prvi sajt koji je kreiran pomoću njihove tehnologije bio upravo thegrid.io.

Kada pogledate sajtove koji su objavljeni videćete da ne izgledaju ništa posebno i da su vrlo slični, što navodi na zaključak da TheGrid, uprkos sjajnom marketingu, nije ništa mnogo više od Wix-a i sličnih servisa za izradu veb sajtova. Vlasnici ovih sajtova i ekipa iz TheGrid-a napominju da su sajtovi i dalje u beta fazi i da će se tek razvijati. Međutim, ako bacite pogled na komentare, videćete da mnogi sumnjaju u celu priču oko ove tehnologije i veruju da tu nema mnogo veštačke inteligencije kao što se govori.

Kao i svakoj priči, i u ovoj postoje dve strane medalje. Osnivač TheGrid-a se pravda da namera ovog startapa nije da zameni veb dizajnere, već da im pomogne i da nadoknadi njihovo znanje i veštine. Međutim, ne treba zanemariti i jedan značajan nedostatak u konceptu ovog servisa— preferencije klijenata. Svako ko je ikada dizajnirao i pravio sajt zna koliko klijenti često vole da se umešaju u najsitnija dizajn pitanja.

Pre par godina postojao je startap sa sličnom idejom koji je svoj AI model prebacio u obični web builder. Njegov osnivač je imao vrlo zanimljivu poentu — da krajnjeg korisnika ne interesuje tehnologija iza proizvoda.

AI je na putu da zameni ljude u mnogo poslova, i to je super, ali izgleda da za dobar AI dizajn moramo još malo da sačekamo.

Za dodatno čitanje:

TheGrid FAQ

How artificial intelligence will take work away from design studios – and what you can do about it

How The Grid Will Automate Web Design Without Killing The Designer